Na Ibarskom krosu učesnici od 7 do 87 godina (VIDEO)

Ibarski kros, jedina atletska manifestacija u Srbiji vezana za srpsku Novu godinu,  posle tri godine „izbivanja“ se vratio u „okrilje“ atletskog stadiona

Atletski klub Kraljevo, pod pokroviteljstvom grada Kraljeva i Sportskog saveza Kraljeva, organizovao je 12. Novogodišnji ibarski kros na kojem su se nadmetali atletičari iz 10 gradova. Najpre je održana revijalna trka članova Udruženja dijabetičara Kraljeva. Ukupno – oko 90 takmičara nadmetalo se u četiri starosne kategorije u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Pogledajte VIDEO:

U trkama seniora nastupilo je 17 takmičara, dok je u kategoriji seniorki nastuplio sedam takmičarki. Najveća konkurencija bila je u konkurenciji veterana koja je okupila čak 40 učesnika.

Organizovana je i memorijalna trka “Radoslav Vukojičić Vukoje” (u znak sećanja na takmičara iz Kragujevca koji se do prošle godine takmičio u kategoriji veterana).

foto Nenad Jerotijević

Medalje su dodeljivali šampioni kraljice sportova: dr Milan Matijević (87), i sam ovenčan brojnim nagradama kraljice i Miloš Simović predsednik Sportskog saveza Kraljeva, nekadašnji reprezentativac Srbije na 400m i osvajač medalja na državnom i medjunarodnom nivou, Miloš Todosijević, nekadašnji reprezentivac Srbije u skoku uvis, osvajač zlatnih medalja na Balkanskim prvenstvima za juniore i seniore, kao i legendarni trener Predrag Cvijović Peca.

Ibarski kros vratio se posle tri godine „odsustvovanja“, na atletski stadion (dok je trajala rekonstrukcija) – Ibarski kros je održavan na trasi kod restorana „Kuća sećanja“ u Ribnici.

Prve trke na ovom mestu održane su 2011. godine, a na njima je bilo 44 učesnika

Ovogodišnjom trkom obeležen je i vek od otkrića insulina i prvog ubrizgavanja insulina u ljudsko telo, što je propraćeno adekvatnim programom: članovi Udruženj dijabetičara Kraljeva merili su šećer u krvi, a predstavnici Crvenog krsta – krvni pritisak. 

foto Nenad Jerotijević

U trci veterana učestvovao je i dr Milan Matijević, kraljevački hroničar, i ranije ovenčan brojnim atletskim priznanjima.

Atletski klub Kraljevo je hteo da gradu pokloni jednu manifestaciju. Tada smo se dogovorili da to bude u čast dolaska srpske Nove godine i manifestacija se uvek održava oko tog datuma – podsetio je on.

foto Nenad Jerotijević

Ibarski kros, u zavisnosti od dužine staze koju treba da pretrče – prilagođen je svim kategorijama takmičarima, pa ne treba da čudi što su na njemu učestvovali takmičari od 7 do 87 godina.

M. M. D.