Sportske igre mladih: Takmičenje, druženje i sportski duh

Uz učešće više desetina osnovaca u Kraljevu su danas 7. put održane međunarodne Sportske igre mladih u okviru kojih su se deca takmičila u pet disciplina: košarka za devojčice i dečake, odbojka za devojčice, između dve i četiri vatre, fudbal i atletika

Pobednici su se kvalifikovali za regionalno takmičenje, zatim će biti održano državno prvenstvo, a najbolji će ići na završne Sportske igre mladih, koje se tradicionalno održavaju u Splitu. Kraljevo je već imalo sveukupne pobednike u disciplini „između dve i četiri vatre“, bila je to prošle godine ekipa OŠ „Dimitrije Tucović“. Sportske igre, koje se ove godine održavaju u više od 30 gradova u Srbiji, u Kraljevu su otvorene simboličnim paljenjem olimpijskog plamena. Organizator je Sportski savez Kraljeva uz pomoć lokalne samouprave.

Na improvizovanoj atletskoj stazi na Trgu srpskih ratnika, danas smo upoznali možda buduće reperezentativce. Jedan rekord je u svakom slučaju već oboren:

            – Popravila sam svoj rekord na 60 metara za 7 desetinki sekunde: istrčala sam za 8,8 sekundi, a do sada mi je najbolje vreme bilo 9,5 sekundi. Trenirala sam mnogo sportova, a sada odbojku i atletiku. Sve stižem zato što mi dobro ide u školi – priča nam za intervjue već spremna Mateja Đorđević, učenica 5. razreda OŠ „4. kraljevački bataljon“.

Mateja Đorđević i Marko Brković

            U svojoj kategoriji u trci na 60 metara pobednik je danas bio i desetogodišnji Marko Brković, učenik OŠ „Dimitrije Tucović“:

            – Već treniram atletiku, moja disciplina je 200 metara. Na takmičenju u Baru sam bio najbolji trobojac, jer sam osvojio prvo mesto u trkama na 200m, 50m i u skoku u dalj. Volim da trčim, da se takmičim i da se družim sa drugarima kad idemo na razna takmičenja.

            Ali nije sve u takmičenju i pobedama, najvažniji su fizička aktivnost, zdravlje u duh ferpleja. To je danas istakao gradonačelnik Predrag Terzić, koji je zvanično otvorio Sportske igre mladih i istakao značaj amaterskog sporta. Na pitanje kako grad Kraljevo pomaže razvoj sporta kod dece s obzirom na to treniranje nije jeftino, jer je potrebno platiti članarinu klubovima, Terzić je odgovorio:

            – Važno je da se deca i odrasli bave amaterskim sportom, a ne samo profesionalnim. Grad je prethodnih godina obezbedio značajna sredstva za seoske fudbalske klubove, tako da svi koji žele da se bave fudbalom na nižem rangu od zonskog, imaju mogućnost za to potpuno besplatno. Sa druge strane, treba pomagati i školama košarke i manjim klubovima. Za dete nije bitno da li igra u klubu čiji seniori igraju u ligaškoj konkurenciji, ili u klubu koji uopšte nema seniorsku ekipu. Najvažnije je da dete radi sa dobrim pedagozima i trenerima i zato obezbeđujemo novac i za manje klubove.

U pravu ste, moramo napraviti strogu selekciju klubova koji ne naplaćuju članarinu, a ima takvih, onih koji naplaćuju u manjem iznosu i onih koji naplaćuju komercijalnu članarinu, oni ne treba da očekuju podršku Grada.

            Sportske igre mladih su pokrenute u Hrvatskoj i tamo se održavaju 25. put, u BiH 11, u Srbiji osmi, a Kraljevo se priključilo godinu dana kasnije. Koordinator ove manifestacije u Kraljevu Dragan Đorđević je rekao da su timove uglavnom prijavile gradske osnovne škole i sportski klubovi, mada je bilo moguće da se prijave i samoorganizovane ekipe drugara.

            U ime organizatora Miloš Simović, predsednik Sportskog saveza Kraljeva, jer izrazio zadovoljstvo što je ova asocijacija zrela za organizovanje ovakvih manifestacija:

Deca reprezentuju naš grad na najlepši način, jer sport spaja ljude. Deca se takmiče na Sportskim igrama, ali nije najvažnije takmičenje, već fer plej odnosi.

            Sportske igre mladih u Kraljevu su organizovane uz poštovanje mera zaštite protiv kovida, tako da su dvoranski sportovi održani bez prisustva publike.

R.Vesković