Sutra vanredna sednica Skupštine grada

Zasedanje kraljevačkog parlamenta je zakazano po hitnom postupku zbog obaveze imenovanja gradske izborne komisije do 11. februara. Na dnevnom redu će biti i programi rada ustanova, nekoliko odluka iz domena socijalnih prava i – oduzimanje diplome zaslužnog građanina

            Na zahtev gradonačelnika predsednik Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković je za sutra zakazao 12. sednicu gradskog parlamenta. U zahtevu gradonačelnika Predraga Terzića se navodi da se zahtev za sazivanje sednice po hitnom postupku podnosi „iz razloga što je Republička izborna komisija uputila dopis… od 4.2.2022, kojim se zahteva hitno imenovanje članova i zamenika članova izborne komisije jedinice lokalne samouprave u skaldu sa Zakonom o lokalnim izborima, a najkasnije do 11.2. 2022. godine“.

            U nastavku dopisa gradonačelnik predlaže da se, kad se već održava sednica, u dnevni red uvrsti još nekoliko tema koje su prošle proceduru kroz Gradsko veće, kao i oduzimanje Diplome zaslužnog građanina za 2021. godinu dodeljene Predragu Nedeljkoviću „kako bi se bez odlaganja preispitalo obezvređivanje dodeljenog priznanja“.

            Podsetimo: Predrag Nedeljković je do kraja prošle godine bio pomoćnik deda Đorđu u održavanju groblja Zejtinlik u Solunu, a onda je krajem decembra došla vest da će ostati bez ovog posla zbog „samovolje, bahatosti i nedoličnog ponašanja“ (ministar spoljnih poslova Nikola Selaković) koje je, kako se navodi, ispoljavao čak i prema legendarnom čuvaru Zejtinlika deda Đorđu Mihailoviću. Ministar Selaković je tada pozvao gradske vlasti Kraljeva da preispitaju odluku o dodeli priznanja zaslužnog građanina Predragu Nedeljkoviću, a gradonačelnik je odmah najavio da će pokrenuti takav postupak.

            Na dnevnom redu sutrašnjeg skupštinskog zasedanja biće i programi rada 14 gradskih ustanova, zatim raspisivanje konkursa za izbor direktora JP za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo.

            Biće reči i o dve teme iz oblasti proširenih socijalnih prava: izmene i dopune Odluke o naknadi za vantelesnu oplodnju i Predlog odluke o novčanoj nagradi „Anđelko Savić“ učenicima srednjih škola. U oba slučaja se proširuju prava na veći broj građana, a šta se konkretno menja možete pročitati u našem tekstu Više novca za nagradu „Anđelko Savić“ i proširen obuhvat srednjoškolaca.

            Sednica Skupštine grada Kraljeva počinje sutra, petak 11. februar, u 9 časova uz direktan prenos na TV Melos i na njihovom YouTube kanalu.

R.V.