Upoznajte Taboo dnevnik

Zašto verenički prsten mora da ima dijamante, šta da radim ako mi devojka ima hlamidiju, kratak vodič o čuvenoj piluli – samo su neke od tema Instagram profila koji ima veliku mladu publiku

Taboo-ov dnevnik pišu i vode tri srednjoškolke: Doroteja Vujadin, Lenka Zarev i Marija Zorić i njihova mentorka Emilija Ivančajić, doktorka opšte prakse, magistar menandžmenta u zdravstvu i doktorantkinja iz iste oblasti.

ZAŠTO BAŠ JEDNOROG?

Osmislile smo projekat koji podrazumeva da našu poruku prenosi jedan mali slatki jednorog po imenu Tabu, jer o jednorozima rado govorimo iako ne postoje, dok o drugim važnim stvarima ne pričamo, iako su stvarne i svuda oko nas – navode devojke.

Na Instagram profilu @taboo_dnevnik svakodnevno dele korisne informacije o polnim bolestima, odgovaraju na pitanja pratilaca i daju savete u saradnji sa lekarima i psiholozima. Dostupan je i sajt (https://taboodnevnik.rs/ ), gde adolescenti mogu potpuno anonimo da postavljaju pitanja u vezi sa seksualnim odnosima i polnim bolestima, a odgovori na ista, u saradnji sa doktorima, objavljuju se na Instagram profilu, kao i na sajtu.

Taboo tim: Marija, Lenka i Doroteja

KOLIKO MLADI (NE)ZNAJU O REPRODUKTIVNOM ZDRAVLJU?

Pre izrade projekta, sprovedena je anonimna anketa koju je popunilo oko 700 srednjoškolaca, na osnovu koje je utvrđeno da  nivo znanja o ovoj temi nije na zavidnom nivou.

Od 700 ispitanika samo 9% razgovara sa roditeljima na ovu temu, a 65% bi volelo da ima priliku da anonimno pita stručno lice o ovoj temi. Nikada nije bilo kod lekara radi provere reproduktivnog zdravlja 60%, dok  94% ispitanika smatra da je edukacija mladih o seksualnom zdravlju izuzetno bitna. Ova anketa je samo potvrdila početnu hipotezu, a to je da mladi nisu dovoljno informisani o ovoj temi.

Tema je veoma škatljiva i njoj se nerado govori. Tinejdžeri ne razgovaraju sa roditeljima o polnim bolestima i seksualnim odnosima, u školama je edukacija na ovu temu veoma oskudna ili nepostojeća. Mladi nisu svesni rizika i nemaju osećaj odgovornosti prilikom stupanja u odnose. 

Marija Zorić

NA KAKVA PITANJA ODGOVARA JEDNOROG TABOO?

Za samo 10 meseci rada Taboo dnevnik je na Instagramu zapratilo više od 6.000 ljudi.

Mladi se nisu ustručavali da postavljaju pitanja o temama koje ih interesuju u inboks, čak su se javljali i roditelji koji su bili oduševljeni idejom projekta. Od početka rada razmenjeno je više od 8.000 poruka i  odgovoreno na više od 400 pitanja.

Svakodnevno dobijajamo najrazličitija pitanja, npr. na koji način mladi mogu da izbegnu manipulaciju partnera na seks bez zaštite, da li ponašanje roditelja utiče na naše odluke o seksu, kao i mnoga druga. Na pitanja odgovara tim stručnjaka, koji čine doktori opšte prakse, specijalisti i psihotarapeuti, koji se na dobrovoljnoj bazi odlučili da pomognu.

Najčešće pitanje koje su postavljale devojke je kako da pričaju sa dečkom o korišćenju kondoma, dok se momci jako brinu oko toga da li mogu da razviju zavisnost od gledanja porno filmova, jer ih u tolikoj meri gledaju da imaju osećaj da im ne treba devojka – kaže doktorka Emilija Ivančajić, stručna mentorka projekta.

dr Emilija Ivančajić, stručna mentorka projekta

Konkretan rezultat svog zalaganja vidimo kada nam se neko javi i kaže nam da je otišao na pregled ili kada nam devojka javi da su joj naši saveti pomogli da se odluči da prvi put poseti ginekologa. Kada neko potraži pomoć psihoterapeuta, kada nam se javi sa zahvalnošću što smo ga ubedili da pristupi nekom problemu koji je zanemarivao – objašnjavaju iz Taboo tima.

CILJ PROJEKTA

Želimo da na inovativan  i pristupačan način edukujemo mlade o polnim bolestima i pružimo im odgovore na pitanja koja su za njih tabu, dok rušimo obmane i predrasude o ovoj temi – objašnjavaju devojke.

Učenje o novim stvarima može da bude zabavno, a ne jednolično. Kroz svakodnevne kvizove i postove koje objavljujemo na Instagramu, mladi mogu da provere svoje znanje i nauče zanimljive i korisne stvari. Devojke kažu da je ovo tek početak i da dokle god postoje tabui, postojaće i jednorog da ih ruši.

Marija Zorić

*Ovaj projekat finansiran je sredstvima Evropske unije