Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. maj 2020.

Započete diskusije o položaju mladih Omladinski klub Udruženja „Imam ideju’’ iz Kraljeva prebacio je na online radionice i diskusije, konstatujući da su u aktuelnoj krizi, nažalost, najugroženiji oni koji su - i ranije bili ugroženi

Omladinski klub Udruženja „Imam ideju’’ iz Kraljeva nastavio je svoje aktivnosti u izmenjenom obliku.

Započete diskusije o položaju mladih prebačene su na online sastanke, radionice i diskusije. U ovom udruženju iskoristili su trenutnu situaciju da ispitaju i skeniraju položaj mladih tokom pandemije koronavirusa  i različite aspekte poteškoća sa kojima se susreću tokom izolacije.

Putem Zoom konferencije učesnici su juče diskutovali na temu položaja dece i mladih iz osetljivih i marginalizovanih grupa tokom izolacije: koje kategorije mladih su najviše pogođene, čija prava su bila najugroženija i najteže ostvariva usled zabrane kretanja, prekida nastave, prekida svih socijalnih usluga i podrške koje su pojedinim kategorijama stanovništva neophodne.

- Otvorene su teme koje su u vezi sa veoma teškom pozicijom dece i mladih sa invaliditetom, dece sa autističnim poremećajima, dece i mladih u socijalnim ustanovama, ali i sa migrantima i azilantima, kao i svim drugim građanima koji su i ranije bili u teškom položaju. Mladi su posebno svesni da se nasilje u porodici u slučaju izolacije povećava i da ne čudi porast slučajeva femicida i porodičnog nasilja tokom i po završetku zabrane kretanja. Izolacija znači da mladi sa poteškoćama svih vrsta i psihološkim tegobama teško da mogu da potraže pomoć i izlaz ukoliko nemaju podršku porodice – ocenjuje Aleksandra Jovankin Aleksić iz udruženja ,,Imam ideju“, koja je bila i moderatorka razgovora.

Diskusiju su vodili studenti i srednjoškolci iz ovog udruženja, a gosti koji su sa njima podelili svoje viđenje pozicije mladih bili su: Novak Stanišić, pedagog, koordinator Infopolis omladinskog info centra iz Novog Sada, i Emilija Ničić, vršnjački edukator iz SOS kutka za devojke, Odbora za ljudska prava, Vranje. Oni su govorili o primerima dobre prakse koji su funkcionisali tokom izolacije u vidu podrške i mogućnosti mladih da im se obrate za pomoć.

Zaključak diskusije može se uobličiti kroz poruku mladih da pandemija produbljuje nejednakosti, da je položaj osetljivih grupa, posebno onih na margini društvenih zbivanja, još otežaniji, a njihova prava još teže ostvariva nego u svakodnevnim uslovima.

Države nisu dovoljno pripremljene da u uslovima epidemiološke krize zaštite svoje građane, tako da su ovom situacijom najugroženiji oni koji su i ranije bili ugroženi.

****************************************************************************************************Aktivnosti diskusije mladih Udruženja „Imam ideju’’ odvijaju se u okviru projekta: „Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj unij“’ Užičkog centra za prava deteta, koji podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Civilno društvo za unapređivanje pristupanja Srbije Evropskoj uniji’’.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments