“Beli mantili” na kongresu u Vrnjačkoj Banji

Kongres Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika Srbije, prvom organizovanom od početka epidemije koronavirusa, umesto uobičajenih 2.500 ima oko 200 učesnika

U Hotelu „Breza“ u Vrnjačkoj Banji danas se završava četvorodnevni, 14. po redu Kongres Nacionalne asocijacije udruženja zdravstvenih radnika Srbije (NAUZRS) sa međunarodnim učešćem. Kongres je otvorio državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek.

Cilj Kongresa je da se umrežavanjem učesnika u atmosferi koja stimuliše kolegijalnost prezentuju aktuelne teme, trendovi i inovacije u radu svih zdravstvenih radnika koji su uključeni u obezbeđivanje zdravstvene nege, a samim tim i u unapređenje ukupnog zdravstvenog stanja celokupne populacije u Srbiji – ocenio je dr Đerlek. Učesnicima Kongresa su se obratili i Nebojša Vacić predsednik NAUZRS, prof. dr Slobodan Milisavljević direktor UKC Kragujevac i predsednik Sindikata „Nezavisnost“ Zoran Ilić.

Nacionalna Asocijacija udruženja zdravstvenih radnika Srbije je dobrovoljna, nevladina, strukovna organizacija koja svoje aktivnosti realizuje održavanjem naučnih stručnih skupova, edukativnih seminara, kongresa, simpozijuma… Ona je najmlađa i trenutno najbrojnija asocijacija zdravststvenih radnika Srbije. Osnovana je 2013. godine i nen cilj je da struka bude ispred interesa.

Otkako je krenula pandemija koronavirusa kongresi nisu organizovani. Sada nastavljamo sa radom, ali od uobičajenih 2.500 učesnika na ovom Kongresu je njih 200, uz naravno poštovanje svih epidemioloških mera. Na svakoj od 56 sekcija radi se u tri sale, to je planirano pre kovida. Siguran sam da ćemo pobediti ovaj nezgodan i opasan virus. Naš cilj je i da srpski zdravstveni sistem bude među pet zdravstvenih sistema u Evropi – poručio je dr Mirsad Đerlek.

Dragan Ivanović