I penzija je doba za najlepše putopise

U Vrnjačkoj Banji uručene su nagrade najboljima na konkursu koji promoviše putopisne radove starijih sa ciljem da doprinese stvaranju okruženja u kome će oni biti poštovani na način na koji to zaista i zaslužuju

U Biblioteci „Dr Dušan Radić“ u Vrnjačkoj Banji priređeno je književno veče na kojem su javnosti predstavljene najbolje putopisne priče i pesme koje su nagrađene u okviru konkursa „Draganova nagrada za najbolje putopise starijih 2022“.Prema rečima Nade Satarić, predsednice Udruženja Snaga prijateljstva „Amiti’’ iz Beograda, svi nagrađeni radovi objavljeni su u knjizi „Osvojeni horizonti, a svaka priča ima svoj QR kod, pa čitalac može da uživa u muzici ili predelima krajolika ili zemlje koja je u priči opisana.

Moto konkursa glasi „Nisu bitne godine vašeg života, bitno je kakav život živite u godinama koje imate“ – poručila je Satarić.

Na konkurs koji je Udruženje „Snaga prijateljstva Amity“ raspisalo u saradnji sa portalom „Penzin“, pristiglo je više od 120 radova autora iz Srbije, BIH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Severne Makedonije, Švajcarske ,Nemačke, Kanade, Australije i SAD.

„Draganova nagrada“ je tradicionalni godišnji konkurs za putopise starijih, koji se osmi put zaredom sprovodi u znak sećanja na Dragana Kuku, oca Jasmine Bebe Kuk, jedne od osnivačice nagrade. Promovisana je i publikacija „Osvojeni horizonti“ u kojoj je objavljeno svih 15 nagrađenih putopisa i 16 posebno pohvaljenih. Cilj pomenutog konkursa je da podrži aktivno starenje, odnosno da doprinese stvaranju okruženja u kome će stariji, odnosno njihove misli, emocije, znanje i životno iskustvo biti poštovani na način na koji to uistinu zaslužuju – istakla je Nadežda Satarić.

Penzioner Branislav Vuković, nekada prosvetni radnik iz Berana u Crnoj Gori, dobitnik je prve nagrade za najbolju putopisnu pesmu. Prvonagrađen za najbolju putopisnu priču iz Srbije je Radovan Vučić Saković, takođe penzioner, a nekada profesor odbrane i zaštite. Penzioneka Ljiljana Tamburić, ekonomska tehničarka iz Kruševca dobila je pohvalu za putopis „Nikad ne reci nikad“, profesor iz Doljevca Vlasta Cenić osvojio je prvu nagradu za najbolju putopisnu priču po Srbiji. Najbolju priču o putovanju u inostranstvo „Šafran manastir i zmijska carica“ napisao je inženjer geofizike Milan Mitrović iz Beograda. Profesorka u penziji Dragica Tomka iz Beograda prvonagrađena je za autentičnu žensku priču o putovanju u Portugaliju pod nazivom „Koliko je topla brižnost’’. Svim dobitnicima zahvalila je Beba Kuka što su svojim primerom promovisali aktivno starenje, a zatim pozvala sve da od poletka naredne godine, sve do 31 marta 2023. konkurišu za ovu nagradu.

       Dragan Ivanović