Koncert pod vedrim nebom u dvorištu Zamka kulture

Međunarodni, 17. po redu Festival klasične muzike pod nazivom „Vrnjci“ otvoren je koncertom pod vedrim nebom Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ u dvorištu Zamka kulture u Vrnjačkoj Banji pred oko 150 ljubitelja umetničke muzike. Festival je otvorio Živorad Ajdačić, generalni sekretar  Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, koji je u pozdravnoj reči istakao da se raduje što su inicijatori i realizatori Festivala „Vrnjci“ uspeli da razviju  i da održe inzvanrednu  koncepciju manifestacije.

Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ dirigovao je Igor Mitrović, uz pratnju na gitari virtuoza Uroša Dojčinovića inače umetničkog direktora Festivala. Autorka projekta Jelena Borović Dimić ocenila je da se uspešnom organizacijom u proteklih 16 godina došlo do uspešnih aktivnosti kojima su, kako je rekla „na najbolji način, najpre kvalitetom gostiju i programa, a zatim i organizacijom, promovisane država Srbija i Vrnjačka Banja“.

Pored umetnika iz Srbije ove godine su u programu koncerta  učestvovali i gosti iz SAD, Španije i Ukrajine. Koncert je obuhvatao divne kompozicije „Cvet jasmina“ Mo Li Hua, rusku romansu „Dve gitare“, špansku serenadu J.Ferera, romansu anonimnog ukrajinskog autora „Mesečina“ i druga muzička dela. Publika je uživala na koncertu  i umetnike pozdravljala burnim aplauzima, jer je po mišljenju posetilaca to bio zaista lep događaj pod vedrim nebom u dvorištu Zamka kulture u Vrnjačkoj Banji.

    Dragan Ivanović