Počinje Festival klasične muzike “Vrnjci”

U organizaciji Zamka kulture Kulturnog centra Vrnjačke Banje, od 25. do 30. jula  biće održan 17. Međunarodni festival klasične muzike „Vrnjci“ u Zamku Belimarković

Ovogodišnji Festival biće otvoren koncertom „Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, uz gitarsku saradnju Uroša Dojčinovića.

„Resital za koncertnu harmoniku“ će 26. jula prirediti Aleksej Murza, predstavnik mlađe generacije harmonikaša i jedan od vodećih mladih harmonikaša u Ukrajini, koji se poslednjih godina posebno istakao na svetskoj muzičkoj sceni. Rođen 1995. godine u Odesi, u porodici muzičara, 2015. je diplomirao na Odeskoj školi za umetnost i kulturu „K.F. Dankevič“, klasa prof. Kasjanova Viktora Vladimiroviča. Godine 2021. je magistrirao i postao asistent na Nacionalnoj muzičkoj akademiji „A. V. Nezdanova“, u Odesi, u klasi svog oca, prof. Murze Vladimira Anatolijeviča. Na repertoaru neguje dela klasične i savremene muzike.

Koncert „Sentimentalna promenada“ biće održan 27. jula kada će se predstaviti srpski duo Senka Nedeljković sopran, koja inače ima zvanje doktora umetnosti, uz klavirsku pratnju Aleksandre Rakić, samostalnog stručnog saradnika na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Na vrnjačku slavu Sveti Ćirik, 28. jula, biće održan koncert “ Magična gitara“ kada će se predstaviti gost iz Sjedinjenih Američkih Država, inače britanskog porekla, Stenli Jejts.

Koncert pod nazivom „Muzika za klavir“, 29. jula, prirediće američko srpska umetnica, Milica Jelača Jovanović.

Završne večeri, 30. jula, posetioce očekuje „Veče španskih pesama“ španskog vrhunskog soprana, Lole Hidalgo koja će nastupiti uz gitarsku saradnju Uroša Dojčinovića. Prof. Uroš Dojčinović je i kompozitor, muzikolog, pedagog i publicist, dvostruki doktor na interdisciplinarnim muzičkim temama na Filološkom i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i umetnički direktor festivala. Autor projekta i producent je Jelena Borović Dimić.