Radost useljenja: U Vrnjačkoj Banji 20 izbegličkih porodica dobilo ključeve stanova

Oni su stanove dobili u zakup po simboličnim cenama, ali će, po ekonomskim cenama, uskoro moći da postanu i njihovi vlasnici

Ratovi su ih razvejali sa prostora Hrvatske i Bosne i Hercegovine i sledile su godine potucanja od nemila do nedraga. Od pre nekoliko dana, dvadeset porodica izbeglih ponovo imaju svoj krov nad glavom. Njima su uručeni ključevi stanova u naselju Duboki potok, u Vrnjačkoj Banji.

Investicija je vredna 140 miliona dinara, a objekat sa stanovima izgrađen je u okviru projekta Regionalnog stambenog programa u Srbiji. U 20 stanova živeće 41 osoba.

Ključeve onima koji su osetili radost useljenja uručili su Nataša Stanisavljević, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Gerhard Salzer, predstavnik delegacije Evropske unije u Srbiji, Stefani Krause, zamenik predstavnika Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru i Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja, koja je u ovom projektu učestvovala sa 70 miliona dinara, obezbedivši zemljište i komunalno opremanje objekta.

Stanovi za 20 izbegličkih porodica u naselju Duboki potok u Vrnjačkoj Banji – foto portal Krug

Pre pet godina ova lokacija opredeljena je za izgradnju upravo ovakvih stanova. U avgustu 2019. godine Vrnjačka Banja je ovde izgradla tri objekta sa istim finansijerima, a članovi 20 izbegličkih porodica kojima su tada dodeljeni ključevi postali su naše domicilno stanovništo i, u najvećem broju slučajeva, vlasnici stanova – podsetio je Đurović.

Izbegličke porodice ove stanove dobile su u zakup po simbolični cenama. Nako pola godine, zainteresovani će moći da, po ekonomskim cenama, postanu i njihovi vlasnici. Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a, a finansira sredstvima Evropske unije koja je najveći donator.pored Evropske unije, donatori su i SAD, Nemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska, Luksemburg, Španija, Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka. U Srbiji je, tokom poslednje decenije, kroz Regionalni stambeni program zbrinuto skoro 7.000 porodica.

        M. M. D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *