Vrnjački karneval: za nekoga sve, za svakog ponešto

Međunarodni Vrnjački karneval u Vrnjačkoj Banji otvoren je rradicionalnim uručenjem ključeva. Svojim hitovima otvorili su ga Momčilo Bajagić Bajaga i Istruktori. Tokom trajanja karnevala obeležen je i dan opštine Vrnjačka Banja,.

Vrnjački karneval jedna je od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji, a ove godine obeležili smo, praktično, njegovo punoletstvo. Velika karnevalska povorka održana je na promenadi 16. jula. Svih osam dana karnevalski program organizatora i realizatora opštine Vrnjačka Banja i banjske Turističke organizacije bio je veoma kvalitetan.U glavnoj povorci učestvovala je 31 karnevalska grupa sa više od 2.000 učesnika – kaže Mina Stanojević, PR Turističke organizacije Vrnjačka Banja.

Prvog dana karneval, ,posle svečanog otvaranja, na platou kod popularnog Vrapca desio se karnevalski plesni spektakl u kome su učestvovali plesači iz Meksika, Indije, Indonezije, Tunisa i Gruzije. Svojim koncertom prisutne su oduševili „Momci iz Brazila’’, a iste večeri nastupili su Bajaga i „Instruktori“.Drugog dana karnevala priređen je interaktivni performans „Haos animatori“, zatim koncerti benda „Stari grad’’ i Ane Bekute’.T rećeg dana Karnevala prisutne su zabavljali mađioničari Piksi i Zeka, a zatim je izabrano zaštitno lice Vrnjačke Banje. Svoj nastup imali su i folklorni ansambli. Iste večeri nastupili su Rada Manojlović, Katarina Živković i Era Ojdanić .Narednog dana karnevala nastupio je dečji hor „Vrnjačke iskrice“ ,posle čega je usledio veliki dečiji maskenbal, a onda „Rok cirkus“ i „Vrnjačka Vrteška“ uz grupu „Prljavi inspektor Blaža“.

Petog dana karnevala održano je takmičenje u plesu, a zatim je usledio koncert Maje Marinković, Slavka Banjca i grupe „Van Gog“.Šesto je bilo Veče plesa „Studija Amadeus“, zatim samba spektakl, potom koncert benda „Neverne bebe“ i Marine Visković. U subotu je iz Vrnjačke Banje emitovana emisija RTS „Šarenica’’, a u večernjim satima centralni događaj bio je velika međunarodna karnevalska povorka. Posle povorke usledili su koncerti „Kubalkanike’’ i meksičkog ansambla ’’Alianza’’.

– „Šarenica“ je iz Vrnjačke Banje emitovana i juče, poslednjeg karnevalskog dana, a zatim je održano takmičenje u plesu ’“Serbian internacional Dance festival Vrnjačka Banja Karneval open 2022“. Karnevalsku zastavu svojim koncertom zatvorila je Marija Šerifović. Ovogodišnji karneval imao je i svoj prateći program: Sajam cveća i starih zanata Karnevalski radio ,takmičenje u brzom šutiranju trojki na stadionu „Kocka’’ i koncert benda „Rok paviljon“ u Paviljonskom parku. Nadam se da je bilo za svakog po nešto u programu i da su naši posetioci bili zadovoljni ovogodišnjim programom – rekla nam je Mina Stanojević.

   Dragan Ivanović