Jedino neugroženo stajalište

23. jul 2019.

Brigu o autobuskom stajalištu u Vojnom naselju na sebe je preuzeo frizer Dragan Arsić Arso; njega niko za to ne plaća, niti on očekuje da neko primeti taj trud, već jednostavno – ne dozvoljava da se ispred njegovog salona bilo šta uništava

Autobusko stajalište u tzv. Vojnom naselju u Kraljevu, zahvaljujući Arsu, frizeru, čija je radnja odmah iza stajališta, jedino je „preteklo“ u gradu: na njemu niko ništa nije izlepio, a kamoli nešto polomio. Druga stajališta su ili polomljena, ili izlepljena plakatima raznog sadržaja: od smrtovnica, izdavanja stanova, preko „davanja“ časova iz raznih predmeta, do najava raznih pevačica i pevača… Zar Grad Kraljevo, koji je uložio novac za izgradnju ovih stajališta, nije mogao da sprovede veći nadzor nad stajalištima ili, bar, da na svakom od njih stavi nalepnicu sa obaveštenjem da je „strogo kažnjivo“ bilo šta lepiti.

Stajalište u Vojnom naselju je stiglo nekompletno, tj. neobeleženo trima linijama sa svih strana (dve bočne i jedne frontalne) kako se neko od neopreznih ne bi zaleteo kroz neko od tih stakala. Dogodilo se da je ubrzo po postavljanju, jedan, ipak, „prošao“ kroz jedno od bočnih stakala. On je odveden u hitnu pomoć, a staklo je, kroz nekih mesec-dva, uobičajenom „brzinom“ za kraljevačke prilike, zamenjeno, ali opet bez upozoravajućih triju linija.

Od tada, pa sve do danas, brigu o izgledu stajališta u Vojnom naselju na sebe je preuzeo frizer Dragan Arsić Arso. Njega niko za to ne plaća, niti on očekuje da će neko primetiti njegov trud. On, jednostavno, ne dozvoljava da se ispred njegovog frizeraja bilo šta uništava. A, budući da se u gradskim preduzećima niko ne sekira o izgledu stajališta, Arso, bar jedanput mesečno, opere stakla stajališta u naselju.

Dragan Arsić Arso nije hteo da se fotografiše za ovu rubriku. I nije samo protiv ugrožavanja životne sredine ispred njegovog lokala. On je protiv ugrožavanja planete.

P.S. Samo nekoliko stotina metara prema zapadu, preko puta Šumarske škole, videćete potpuno demolirano stajalište. Ni druga u gradu ne izgledaju ništa bolje. Ovo kod Šumarske nije toliko izlepljeno, pošto na njemu skoro da i nema stakala. Ova druga su toliko izlepljena da bi, možda, bilo bolje da nemaju stakla.

tekst i fotografije: Dragan Bajović

3 komentara za naslov “Jedino neugroženo stajalište

  1. . E kad bi svi bili 10% obrazovanja, vaspitanja i brige za druge kao gospodin Arsić. 

Comments are closed.