Kraljevo: Završena eksproprijacija zemlje za Moravski koridor

Na području Kraljeva u pomoravskim selima eksproprisano je 1.688 parcela, što je uključilo više od 3.000 (su)vlasnika. I pored toga što je procenjena cena zemlje bila niža nego u Kruševcu i Čačku, samo 7% predmeta je prosleđeno Osnovnom sudu, jer vlasnici nisu hteli da prihvate ponuđenu naknadu

            Budući Moravski koridor, autoput koji će spojiti Pojate i Preljinu, imaće 112,4 kilometra, ali iz dostupne projektne dokumentacije nismo uspeli da utvrdimo koliko će tačno kilometara prolaziti kroz područje Kraljeva. Na našoj teritoriji se „prelamaju“ deonica 2 Kruševac – Adrani i deonica 3 Adrani – Preljina, koje su  parametri u projektnoj dokumentaciji. Na teritoriju Kraljeva autoput će ući na području Stubla i protezati se do Obrve, dela Mrsaća i Bapskog Polja.

            Za potrebe izgradnje ove saobraćajnice na području Kraljeva, kao i za potrebe regulisanja i izmeštanja toka Zapadne Morave, eksproprisano je 1.688 parcela u 15 katastarskih opština: Adrani, Grdica, Oplanići, Sirča, Ratina, Vitanovac, Zaklopača, Vrba, Obrva, Miločaj, Cvetke, Popovići, Bapsko Polje, Mrsać i područje grada.

Čitav postupak, koji je potrajao godinu dana, završen je krajem marta, a sprovelo ga je Odeljenje za upravljanje imovinom u Gradskoj upravi, na čijem je čelu Danijela Mikić:

            – Smatramo da je posao završen vrlo uspešno zahvaljujući razumevanju koje su pokazali vlasnici parcela, kao i našoj profesionalnosti. Posao je bio ogroman, imali smo 1.688 predmeta, a jedan predmet je jedna parcela koja se ekspropriše. Mnoge parcele imaju više vlasnika, tako da je donošenje rešenja značilo postizanje dogovora sa više od 3.000 ljudi! Proveli smo mnogo vremena u razgovoru sa vlasnicima, u objašnjavanju njihovih prava, tako da je više od 90% rešenja prihvaćeno, a za samo 7% predmeta vlasnici su odlučili da preko suda ostvare pravo na novčanu naknadu, jer su bili nezadovoljni predviđenim iznosom – kaže Danijela Mikić.

Ona naglašava da su i za te parcele doneta rešenja o eksproprijaciji, jer je Vlada Srbije utvrdila javni interes, što je osnov za oduzimanje zemljišne nepokretnosti uz naknadu, a u sudskom postupku vlasnici samo mogu tražiti put do naknade eventualno više od procenjene tržišne vrednosti.

Međutim, iako je procenjena vrednost zemljišta na području Kraljeva bila dosta niža nego npr. u Kruševcu, većina vlasnika je na kraju pristala na ponuđeni iznos. Prema pisanju medija, cena kvadratnog metra poljoprivrednog zemljišta, koju utvrđuju lokalne filijale Poreske uprave, u Kruševcu je bila 200 dinara, a u Kraljevu od 147,5 do 160 dinara.

Najveći deo eksporisanog zemljišta je poljoprivredno u privatnoj svojini, i to uglavnom najplodnija zemlja pored reke, a vrlo mali deo bio je građevinsko zemljište. Danijela Mikić kaže da su vlasnici imali pravo na naknadu svih objekata, ili drugih vrsta ulaganja koji su se zatekli na zemljištu, kao što su zasadi i rod, bunari, pumpe za vodu…

Među onima čija je zemlja eksproprisana je i porodica Milosavljević iz Miločaja. Srećko Milosavljević kaže da većina meštana smatra da je cena bila niska, ali su ipak prihvatili ponuđenu naknadu:

Ko da se tera sa državom po sudu i plaća advokate, a niko ne garantuje da će uspeti da ostvari bolju cenu. Nama su oduzete dve parcele ukupne površine oko 32 ara, bile su pod detelinom. Najnepovoljnije je onima kojima je uzet deo male parcele, pa i to što je ostalo, kao da ga nemaju. Stiglo nam je rešenje o eksproprijaciji, mi smo to prihvatili i isplata je stvarno bila brza.

            Prema podacima dostupnim na sajtu JP „Koridori Srbije“, projekat „Moravski koridor“ obuhvata: – izgradnju autoputa od 112,4 kilometra; – hidrotehničko uređenje Zapadne Morave; – digitalizaciju saobraćajnice. Na trasi je planirana izgradnja 130 putnih objekata, od kojih je 71 most, 28 nadvožnjaka i podvožnjaka i 31 pločasti propust, a imaće i 3 velika parkirališta, od kojih će jedno biti na teritoriji Kraljeva i to u Donjoj Ratini.

            Uređenje Zapadne Morave obuhvatiće korekcije rečnog toka u dužini od 11 kilometara, regulaciju rečnog korita dužine 40 kilometara i izgradnju novih ili rekonstrukciju postojećih odbrambenih nasipa u dužini od 21 kilometar.

R. Vesković

1 komentar za naslov “Kraljevo: Završena eksproprijacija zemlje za Moravski koridor

Comments are closed.