Uskoro i zvanično: Poskupljenje prevoza i usluga „Vodovoda“ za petinu

Preostalo je još da se o predlogu koji su danas usvojili članovi Gradskog veća u Kraljevu, na julskoj sednici gradske skupštine izjasne – i odbornici

JKP „Vodovod“ dobilo je danas zeleno svetlo na sednici Gradskog veća  na izmenu Programa o poslovanju ovog preduzeća. Većnici su jednoglasno prihvatili i tačku koja se odnosi na promenu cena usluga ovog javnog preduzeća. Direktor JKP „Vodovod“ Aleksandar Protić rekao je, branećiodluku koji je Nadzorni odbor ovog preduzeća usvojio sredinom juna, da cena vode nije menjana od 2013 godine.

Odluka podrazumeva da cena voda iz gradskog vodovoda, kao i na sve usluge koje idu uz to: odvođenje, prečišćavanje i održavanje priključka – bude viša za 20%.

Kako odluku o cenama komunalnih usluga donosi osnivač preduzeća, a u ovom slučaju je to Skupština grada Kraljeva, poskupljenje će postati i zvanično – nakon što ovakva odluka bude usvojena na julskoj sednici gradske skupštine. Po Zakonu o zaštiti potrošača – to podrazumeva 30 dana od dana kada o novoj, višoj ceni, građani budu i zvanično obavešteni, na šta je danas članove Gradskog veća upozorio Ivan Petrović, zamenik lokalnog ombudsmana u Kraljevu.

U tabeli možete pogledati poređenje sadašnjih cena i predloženih, za 20% viših cena usluga. Na ovo treba dodati i fiksni iznos za „pogonsku spremnost sistema“, koja se u našim računima zove „održavanje priključka“, koji će takođe skočiti za 20% – umesto sadašnjih 115 na 138 dinara.

Utvrđene su nove cene i za privredu, koja i inače vodu plaća po znatno višim cenama. Tako bi kubni metar vode sa uslugom odvođenja i prečišćavanja umesto sadašnjih 151,66 dinara koštao 181,89 dinara.

U obrazloženju zahteva za ovo poskupljenje JKP Vodovod navodi drastično povećanje cene električne energije u poslednjih godinu dana, kao i ostala poskupljenja tokom poslednjih devet godina, koliko važi sadašnja cena vode. Ovo su argumenti JKP Vodovod:

– od 2013. godine inflacija u Srbiji iznosi 20,9%;

– u izradi plana za 2022. uračunato je poskupljenje električne energije od oko 50%.

– materijal za održavanje vodovodne i kanalizacione mreže poskupeo je 30%;

– gorivo je poskupelo 27%;

– poslovni prihodi JKP Vodovod su 7% manji od poslovnih rashoda, pa je tako prošla godina završena sa gubitkom od 40 miliona dinara;

– izdaci za vodu i kanalizaciju u proseku čine 2,7% prosečne plate Kraljevčana.

Za petinu će, ako takvu odluku na sednici gradske skupštine usvoje odbornici, poskupeti i gradski i progradski prevoz.

Članovi Gradskog veća u Kraljevu danas su glasali zbog, kako je obrazloženo, „poskupljenja energenata, povećanja troškova zarada poslovanja“, za nove – više cene koje je predložio Nadzorni odbor „Autoprevoza“ d.o.o. Čačak.

Gradski i prigradski prevoz poslednji put je poskupeo pre godinu i po dana, u decembru 2020. i to za 9%. Ako Skupština grada prihvati novi zahtev, cene bi trebalo da budu:

Više o ovom čitajte u našem ranijem tekstu U Kraljevu će voda i prevoz poskupeti za po 20%?

Članovi Gradskog veća danas su dali saglasnost na odluku Nadzornog odbora JKO „Toplana“ da dobit za 2021. godinu od skoro 20 miliona dinara iskoriste za pokriće gubitka iz ranijih godina.  I JKP „Čistoća“ dobila je saglasnost da dobit iz prošle godine od nešto više od 270.000 dinara – podeli na ravne časti– polovinu u gradski budžet, a drugih 50 odsto da rasporedi u rezervi preduzeća.

Na današnjoj sednic Gradskog veća data je saglasnosti i na izmenu rešenja kojim je izvršena prenamena budžetskih sredstava za kapitalne transfere za osnovno obrazovanje. U pitanju je prenamena sredstava za OŠ „Jovo Kursula“ u kojoj je prvobitno bilo planirano ulaganje u adaptaciju nadstrešnice objekta, ali zbog izbora ove škole za skening centar za tri školske uprave, sredstva su sada preusmerena za nabavku kompjuterske opreme.

M. M. D.

2 komentara za naslov “Uskoro i zvanično: Poskupljenje prevoza i usluga „Vodovoda“ za petinu

  1. Voda je i do sada bila preskupa, a gradski prevoz gotovo i da nemamo. Šta je sledeće?

  2. Ukinite i to malo linije prevoza,jel posle takvog poskupljenja vam zaista vise niko nece ici tim prevozom. The end

Comments are closed.