DIJABETES – BOLEST DANAŠNJICE

17. novembar 2016.

U Srbiji, na osnovu podataka Insituta za javno zdravlje Srbije ovu bolest ima oko 600 000 ili 8,2% stanovnika, što znači da je ima svaki 12-i građanin Srbije

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti savremenog doba. Prema procenama Međunarodne federacije za dijabetes, 285 miliona ljudi u svetu ima šećernu bolest. Broj obolelih raste i ukoliko se ovakav trend nastavi za 20 godina broj obolelih će se povećati na više od 430 miliona. Najveći porast broja obolelih očekuje se u zemljama u razvoju, kojima pripada i naša zemlja, rekla je dr Nada Bojanić, specijalista opšte medicine na konferenciji za novinare upriličenoj povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa. Ona je dodala da u Srbiji, na osnovu podataka Insituta za javno zdravlje Srbije i Registra za dijabetes, ovu bolest ima oko 600 000 ili 8,2% stanovnika.

Ohrabruje činjenica da se promenom preventivnih mera, dobrom kontrolom bolesti i unapređenjem kvaliteta zdravstvene zaštite, obolevanje i umiranje od dijabetesa može smanjiti. Relativno male promene u stilu života, uključujući usvajanje pravilnog načina ishrane, povećanje fizičke aktivnosti i održavanje normalne telesne težine, smanjuje se rizik za nastanak dijabetesa za više od odsto – dodala je dr Bojanić, promovišući i rad Savetovališta za dijabetičare koje u kraljevačkom Domu zdravlja radi od 2004. godine.

Savetovalište se nalazi u suterenu Poliklinike, otvoreno je svake srede od 7 do 14 časova. Sa pacijentima, naizmenično, rade specijalisti opšte medicine doktorke Nada Bojanić i Stojanka Ratković.

Do sada smo registrovali oko 3 000 pacijenata obolelih od dijabetesa. Ovde dolaze po preporuci izabranog lekara, nekada i samoinicijativno. Osim pregleda koji obuhvata merenje šećera u krvi, telesne težine i visine odnosno izračunavanje bodi mas indeksa, pacijenti dobijaju i savete o ishrani, fizičkoj aktivnosti, glikoregulaciji i lečenju dijabetesa. Vrlo je važno da pacijent bude dobro edukovan, da prepozna simptome svoje bolesti, moguće komplikacije i da aktivno učestvuje u lečenju šećerne bolesti, rekla je dr Bojanić.

Šećerna bolest je hronična neizlečiva bolest koja se može držati pod kontrolom dobrom glikoregulacijom i sprečavanjem nastanka komplikacija. Oboleli od šećerne bolesti mogu sasvim normalno da obavljaju sve aktivnosti, da budu uspešni na svom radnom mestu, da se bave sportom i da imaju potomstvo.

Svetski dan dijabetesa obeležava se 14. novembra u više od 160 zemalja članica UN, pod okriljem Međunarodne federacije za dijabetes i predstavlja svetsku kampanju koja za cilj ima skretanje pažnje na problem dijabetesa u svetu.

tekst i foto: Anđelka Milošević