DEDA MRAZ ZA ZABORAVLJENE

1.januar 2017.

Hido Muratović godinama pomaže deci i ljudima u opustelim selima, a oko Nove godine krene u planine da obraduje decu koja za Deda Mraza znaju samo iz čitanke ili sa televizije

Tokom cele godine, duže od dve decenije, Hido Muratović iz Novog Pazara, koji za sebe kaže da je samouki dobrotvor, obilazi zaboravljene duše na Pešteri, Goliji i Rogozni

Nekom u požaru izgorela kuća, a to se obično dešava sirotinji – Hido pomaže. Deca ostala siročići u trošnoj kući, neko bolestan, a nema para za lekove ili operaciju – opet pomaže Hido. U selu podno Golije starica živi u mraku, bez struje – opet je tu Hido… „Stojadinom”, kojeg lomi po planinskim bespućima i na kojem piše „život na selu – ljudske sudbine”, Hido stiže do onih koje su zaboravili i bog i ljudi i – pomaže.

Poslednjih dana u godini Hido se okreće deci. Ali ne gradskoj, koja novogodišnje poklone dobijaju u školi, kojima kese sa slatkišima donose roditelji iz dobrostojećih firmi ili što za petarde daju više nego deca pod Golijom za doručak.

Hido ide da obraduje decu koja za Deda Mraza znaju iz čitanke ili sa televizije, kojima poklone nema ko da donese iz dalekog grada, a nemaju ni drugare da im se pohvale.

Obilazi patuljaste škole u kojima i ga ne čeka dečja graja, već samo pokoji đak. U selu Baletiću, podno Golije, u školi samo učiteljica Elida Nicević i đak prvak Sead Kolašinac. U Rajetiću na Rogozni Hidovim poklonima radovali su se Bojana, Nikola i Đurđina.

U Odojeviću na Rogozni jedini đaci su sestre Nikolina i Nevena Barać. NJihovom ocu bio bi potreban ceo dan da ode do Novog Pazara da im kupi poklone, čak i da nisu skupi. U Grubetiću su Hida kao Deda Mraza i poklone čekali Matija, Sara, Slavica i Jovana.

U porodici Jelića na Pešteri, u selu Janturine, bez struje živi višečlana porodica Jelića. Televizor nemaju, pa je za šestoro mališana Deda Mraz nestvaran lik. Kad im je Hido odneo poklone, njegova „uniforma” uplašila je najmlađe.

Hido Muratović je za svoj humanitarni rad dobijao razne pohvale i priznanja.

Najveća nagrada mi je radost te dece, do kojih se teško dolazi. Dirljiv je susret s njima, neki, kod kojih sam bio prošle godine, sada me očekuju, ovi manji su zbunjeni i iznenađeni, ali svi su srećni – kaže Hido i dodaje da je sve poklone obezbedio dobrotvor Boško Radovanović iz Novog Pazara.

Boško besplatno održava i Hidov automobil kojim ovaj humanitarac stiže do sela i dece u planinskom bespuću.

autor S. Bakračević

izvor „Politika online“ (http://www.politika.rs/scc/clanak/371143/Deda-Mraz-Hido-krenuo-u-planine)

foto: FB stranica Hido Muratović