Božićni duh u pravoslavnim hramovima

U prisustvu nekoliko stotina vernika i monahinja, badnjak je danas najpre zapaljen u manastiru Žiči, potom u 16 časova ispred Crkve svete Trojice u centru Kraljeva, a najveći broj građana prisustvovao je večernjoj liturgiji i paljenju badnjaka u porti Sabornom hramu svetog Save. Večernja služba u Sabornom hramu Svetog Save i molitvena služba za očuvanje svetinja u Crnoj Gori počeli su u 18.00 časova. Posle toga priređeno je paljenje badnjaka, a tačno u ponoć u Hramu svetog Save počeće sveta arhijerejska liturgija „Roždestvo Hristovo“ .

Vernici kažu da je Hram svetog Save u Kraljevu večeras bio premali da primi sve koji su došli da se pomole Bogu za očuvanje svetinja u Crnoj Gori…

Kažu svete vladike da je ovoliki broj ljudi u crkvama širom Srbije i Crne Gore Božie čudo”… komentari su vernika.

Sveštenstvo je podsetilo je na pesmu kojom je na zemlji proslavljeno rođenje Isusa Hrista pre više od dve hiljade godina.

„Od tada, zvezda vodilja, koja je tada vodila mudrace da se poklone tek rođenom spasitelju, vodila je i sve žive svetitelje koji danas proslavljaju rođenje Hristovo. Ta zvezda vodilja treba i nama da bude put“, deo je poruke vernicima za Badnji dan i Božić, koji treba da donese mir, radost i sreću u domovima, uz božićni pozdrav “Mir Božji, Hristos se rodi”.

Badnji dan je tradicionalnim spaljivanjem hrastovog drveta i večernjim liturgijama, koje je služilo sveštenstvo eparhije žičke, proslavljen i u ostalim crkvama u Kraljevu i crkvi Svetog Nikole u Ušću.

Nalaganju badnjaka u 17 časova u manastiru Studenica prisustvovali su vernici – meštana ovog kraja, ali i vernici iz drugih delova Srbije.

U manastiru Žiča na Božić u utorak 7. januara Božićno bogosluženje počeće u tri časa posle ponoći  – a sveta liturgija oko 6.00 časova. Večernja služba u Žiči na Božić počinje u 16.00 časova.

Drugog i trećeg dana Božića (8. i 9. januara) jutrenje u Žiči počinje u 5.30, a sveta liturgija u produžetku jutrenja (oko 7.15).

foto: Osmeh – Nenad Jerotijević