ODUŠEVLJENJE ITALIJANA U RAKIJI

19. avgust 2016.

“Radost gostiju najbolje se vidi na fotografijama sa događaja u zaseoku podno Gledića, a njihovi komentari su fantastični!”, kaže Dragana Veljović iz “Rakije” iz Rakije”

U organizaciji “Slow food” Gledić, “Rakije iz Rakije” i “Viaggarei Balcani”, nevladine organizacije iz Milana koja se bavi promocijom turističkih potencijala Balkana, u zaseoku Gledić nedavno je priređen događaj koji će gosti iz Italije dugo pamtiti.

Naime, jedna grupa Italijana, koji ovog leta uživaju u lepotama naše zemlje, u okviru turističke ture obilaska Srbije i putovanja Dunovam, posetili su gazdinstvo Dragane i Dejana Veljovića u zaseoku Rakija, podno Gledićkih planina. U grupi  iz Milana bilo je novinara, turističkih radnika i studenata, njih ukupno 36, a do krjanje odrednice, zaseoka Rakija, na njihovo opšte oduševljenje stigli su – traktorom!.

Obišli su naše gazdinstvo, voćnjake, destileriju, podrum, uživali su u netaknutoj prirodi Gledićkih planina i tradicionalnoj hrani i piću”, kaže za portal Krug Dragana Veljović.

Uživanje u zvuku srpske trube gostima iz Italije pružio je orkestar “Danijela” na čijem čelu je Danijela Veselinović iz Arilja, prva dama u Srbiji koja se nalazi na čelu jednog trubačkog orkestra. Danijela i prva dama koja je nastupila na Saboru trubača u Guči otkad on postoji.

Vinarija “Rubin” iz Kruševca podržala je ovaj događaj upriličivši degustaciju njihovih najboljih vina. 

“Nije lako opisati oduševljenje naših gostiju, ali ono se možda najbolje vidi na fotografijama sa događaja, a njihovi komentari su fantastični! Obećali su nam da će doći obavezno i sledeće godine, ali na nekoliko dana”, kaže s ponosom Dejan Veljović  

Posetu Italijana podržao je grad Kraljevo, a događaju je prisustvovala je zamenica gradonačelnika Marica Mijailović.

Dragana Veljović je, praunuka Petra i Lene, koja je rešila da sa mužem i kćerkom Lenom obnovi leskove sušare, zasadi još više voćaka na gajnjači Rakije: šljiva, jabuka, oraha. I ne samo to. I potomci su prihvatili geslo:

Ne stavljaj u kacu šljivu koju ne bi pojeo!

Ne skupljaj je dok nije posuta peludom!

Sudovi treba da budu apotekarski čisti!

Kace po punjenju moraju pokrovom biti zaštićene od sirćetuša…

Tradiciju i specifičnu tehnologiju i dalje ljubomorno čuvaju. Pretpostavljamo da samo šapatom Đusići iz zaseoka Rakija, uz kazan se dogovaraju. Ne treba im zameriti – rakija iz Rakije nije slučajno bistra kao Rakijski potok. A on, kako kaže predanje, ostaje bistar i posle najveće kiše. U čemu li je tu tajna? Kao novi gost ovog domaćinstva to, možda, možete otkriti i vi, a sve o njihovim proizvodima možete pronaći na sajtu www.rakijaizrakije.com

foto: Vladan Matijević