Anja, Dušan i Mateja – skromno o velikom uspehu (VIDEO)

Mladi Kraljevčani, učenici trećeg razreda specijalizovanog odeljenja za računarstvo i informatiku kraljevačke Gimnazije, bili su ubedljivo najbolji od svih srednjoškolskih timova iz cele Srbije, a već su skoncentrisani na – nove izazove

Anja Bojić, Mateja Tomić, Dušan Veljković – kraljevačke „Žabice“, kako su sami svoj tim nazvali, pobednici su četvrtog Hakatona – programerskog takmičenja za srednjoškolce. O njihovom uspehu portal Krug već je pisao, ali su sada dobili priliku da sa svojim uspehom upoznaju i kraljevačke čelnike,

Gimnazijalci, učenici trećeg razreda specijalizovanog odeljenja za računarstvo i informatiku, bili su ubedljivo najbolji od 90 prijavljenih srednjoškolskih timova iz cele Srbije. U finale je stiglo njih osam. Takmičili su se dvadesetčetvoročasovnom osmišljavanju i pravljenju što bolje aplikacije na zadatu temu, koje je na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu organizovalo Udruženje studenata informatike FONIS. A tema takmičenja namenjenog učenicima svih srednjih škola u Srbiji koje zanima informaciona tehnologija i žele da prošire znanja i praktično ih primene, ove godine bila je podizanje svesti o društvenim aktivnostima u svom gradu.

Ciljevi Hakatona su podsticanje inovativnosti, kreativnosti i mogućnosti da mladi ljudi steknu neprocenjivo iskustvo rada u timu i pod pritiskom, s obzirom na to da je potrebno za 24 časa stvoriti originalnu aplikaciju, koja će zainteresovati široku grupu korisnika i imati adekvatnu primenu.

Zajedno sa stručnim mentorom Matijom Nikolićem, „Žabice“ su kreirale rešenje pod nazivom „Zelena budućnost“, aplikaciju o očuvanju životne sredine, koja se pretvara u zabavnu aktivnost. Zabavnu, zato što pored ekološke pomoći, korisniku pruža mogućnost dobijanja kupona i popusta u radnjama od kompanija koje putem aplikacije sprovode akcije čišćenja. Aplikacija pruža firmama i vrstu marketinga, tako da mogu da se takmiče koja će sprovesti više akcija i da se na taj način istaknu kao firma koja najviše brine o životnoj sredini. Kada uđe u aplikaciju, korisnik može da vidi akcije koje se organizuju na nivou njegovog grada. Ako želi da učestvuje, klikom na dugme se prijavljuje, potom dobija obaveštenje kada i gde da dođe. Po dolasku dobija QR kod koji skenira i od organizatora dobija popust u radnjama.

Anja, Dušan i Mateja skromno govore o svom velikom uspehu. Ipak, ne kriju zadovoljstvo ističući da su takmičenja i novi izazovi tek pred njima.

Pogledajte njihovu VIDEO priču:

Učešću na Hakatonu su prethodile jednomesečne pripreme, a programski jezik Java Script koji su radili na takmičenju nije deo školskog gradiva, već su ga sami učili. Neposredno pred takmičenje, dani su im bili „isprogramirani“ – priprema za takmičenje, odlazak u školu, spavanje, priprema za takmičenje, odlazak u školu, spavanje…

Pobeda je za nas veliki uspeh, ali neočekivan, jer je ovo bilo prvo veliko takmičenje na koje smo izašli. Nismo imali predstavu o svojim sposobnostima, ali smo zajedničkim radom uspeli da postignemo veliki rezultat – skromno kaže Dušan.

Ljubav prema programiranju, prema rečima Mateje Tomića, usadio im je profesor računarstva i informatike Žarko Pavlović. On im je, ističu „Žabice“, predavao u prethodne dve školske godine i pomogao im da zavole programiranje.

Anja ističe da je najveći teret podneo Dušan, koji je radio „logiku“ za sajt – ono što korisnik ne može da vidi. Mateja je radio ono što korisniku omogućava da interaktuje sa sajtom – ono što može da vidi, a Anja je bila zadužena za dizajn sajta – ono što je korisniku lepo na oko.

Kao gradonačelnik sam srećan što imamo ovako talentovanu i vrednu decu koja su svojim znanjem uspela da se popnu na tron. Uveren sam da će u budućnosti uspeti da upišu veoma dobre fakultete, da će ih sa uspehom završiti i da će i dalje donositi medalje u naš grad, da će uspeti da razvijaju i kompanije u kojima budu radili, ali i da utiču i na razvoj Kraljeva, grada gde su rođeni i odakle su potekli – ocenio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Inače, u kraljevačkoj Gimnaziji ima veoma talentovane dece koja pohađaju specijalizovana odeljenja za računarstvo i informatiku, filologiju, matematiku, geografiju i istoriju, sportsku gimnaziju, pored klasičnih odeljenja prirodno-matematičkog, društveno-jezičkog i opšteg smera.

Ovo nije jedini uspeh Gimnazije u ovoj i prethodnoj školskoj godini, ovo je nastavak uspeha ne samo Gimnazije, već prosvete u Kraljevu. Imamo divnu talentovanu decu, ali i dobre nastavnike koji ih motivišu i daju sve od sebe da postignu ovakve rezultate – smatra Bojana Marinković, rukovodilac Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković.

M. M. D.