Četvrtu dozu vakcine u Kraljevu do sada primilo 10 osoba

U bolnici „Studenica“ – mirno po pitanju kovida; bez novoprimljenih i otpuštenih, a 12 dana i bez preminulih

PODACI ZA CELU SRBIJU

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja, u našoj zemlji, od poslednjeg preseka potvrđeno je još 2.449 slučajeva zaraze koronavirusom (35 više nego juče) među 15.633 uzorka testova.

U bolnicama širom Srbije, od posledica infekcije koronavirusom leči se 1.001 pacijent (27 manje nego juče). Na respiratorima je 56 osoba (10 manje nego juče).

Prema najnovijim, zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, od kovida je u celoj Srbiji, nažalost, preminulo još 14 osoba, tako da ukupan broj preminulih od ove bolesti – od početka epidemije sada, zvanično, iznosi 15.633.

PODACI ZA KRALJEVO

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod 24 osobe (juče kod 21) među 398 (juče 437) uzoraka brisa, pokazuje najnoviji izveštaj Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Tako sada, na teritoriji grada Kraljeva ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka epidemije iznosi  – 43.676.

U bolnici „Studenica“, prema poslednjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje, poslednjih 12 dana nema preminulih od kovida.

NAJNOVIJI IZVEŠTAJ IZ BOLNICE „STUDENICA“

U Opštoj bolnici „Studenica”, od Covida 19 trenutno se leče dva pacijenta (isti broj kao i juče). Na intenzivnoj i poluintenzivnoj nezi nema pacijenata.

Tokom protekla 24 časa nije bilo preminulih od kovida, ni primljenih, niti otpuštenih. U dnevnoj bolnici zbrinuta je jedan kovid bolesnik, a u bolničkoj kovid ambulanti tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 10 pregleda.

PODACI O VAKCINACIJI U KRALJEVU

Podsećamo, vakcinalni punkt u Hali sportova je zatvoren, a građani koji žele i dalje mogu da se vakcinišu svakog dana (osim nedeljom) od 9 do 16 časova u suterenu Poliklinike, u Internističkoj ambulanti (ulaz pored Službe hitne pomoći).

Zaključno sa 15. martom u Kraljevu je dato 139.957  različitih vrsta vakcina. Prvom dozom vakcinisano je 54.220, dve doze primilo je 53.248, a tri doze ukupno 32.475 osoba.

Svi koji žele, bez zakazivanja, mogu da prime prvu dozu vakcina Sinofarm, Fajzer, Sputnjik V, Astra Zeneka i Moderna.

Od 9. novembra prošle godine dostupna je i vakcina Moderna. S obzirom da su bočice od 10 doza, sva zainteresovana lica starija od 12 godina, mogu da se jave na ovaj vakcinalni punkt, kako bi se formiranjem grupa od 10 osoba sprovodila vakcinacija prvom, nakon 28 dana drugom dozom i, na kraju – trećom.

Uporedo sa tim, svakog dana, od 9.00 do 16.00 časova (osim nedeljom i u dane državnih praznika), građani koji žele mogu, bez zakazivanja termina preko portala eUprava da se vakcinišu svim raspoloživim vrstama vakcina proizvođača: Sinofarm, Fajzer i Astra Zeneka ili da prime i TREĆU DOZU vakcine za koju se odluče po preporuci lekara.

PREPORUKA ZA TREĆU (BUSTER) DOZU

Treća buster doza vakcine protiv COVID-19 se primenjuje kod osoba kod kojih je od davanja druge doze prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koji su primili, a prvenstveno za one koje pripadaju sledećim kategorijama:

1. osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi

2. osobe starije od 70 godina

3. osobe starije od 60 godina u domovima za starija lica i drugim ustanovama socijalne zaštite

4. zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite

5. putnici u medjunarodnom saobraćaju – odnosi se na osobe vakcinisane u Srbiji.

Pored ovih kategorija, sve prethodno vakcinisane osobe kod kojih je od davanja prošlo najmanje šest meseci, mogu da prime treću buster dozu i ostavlja im se mogućnost da izaberu vrstu vakcine koju će da prime kao treću. Izuzetak je ukoliko se za treću primenjuje Gam-Covid-Vak, jer se u tom slučaju daje prva komponenta navedene vakcine.

Prema novom Stručno-metodološkom uputstvu vakcinacije protiv Covid-19 skraćuje se vreme od II Sinofarm do treće doze vakicne – na četiri meseca, a za Pfizer, Sputnjik i Astrazeneku III buster doza – na pet meseci posle II redovne. Uputstvo se primenjuje od 23. oktobra prošleg godine.

Po novom SMU vakcinacije protiv Covida-19, Stručni komitet preporučuje da se kod nepotpuno vakcinisanih osoba, kod kojih je prošlo najmanje šest meseci od primanja prve doze, može primeniti bilo koja vakcina protiv Covida-19 po sopstvenom izboru,tj. ne nužno ona koju su prvobitno primili, ali je neophodno da prime dve doze iste vakcine sa propisanim razmakom.

Služba kućnog lečenja prati dopunjene spiskove nepokretnih lica i vakciniše prvom, drugom i trećom dozom Sinofarma.

U 12 seoskih ambulanti nastavljeno je davanje I i II doze Sinofarm vakcine. Sve osobe koje su stekle uslove za III dozu, Sinofarm vakcinu mogu dobiti u seoskim ambulantama. a za ostale vakcine treba da dođu u Kraljevo.

Po novim instrukcijama Vlade Srbije mogu se vakcinisati i državljani Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine – svim raspoloživim vakcinama.

Po preporuci izabranog pedijatra mogu da se vakcinišu i mladi koji imaju 16 i 17 godina i to isključivo Fajzer vakcinom, a sve u skladu sa novim Stručnim metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Vakcinacija dece uzrasta od 12 do 15 godina protiv Covid-19 se preporučuje kod dece sa komorbiditetima, kao i kod gojazne dece uz prethodno dobijeno mišljenje pedijatra subspecijaliste iz odgovarajućih oblasti. Vakcina se može primeniti i kod ostale dece od 12 – 15 godina uz saglasnost roditelja i mišljenja pedijatra. Vakcinacija protiv Covid-19 dece navedenog uzrasta sprovodi se u službama za zdravstvenu zaštitu dece nadležnih domova zdravlja, kao i na pedijatrijskim odeljenjima opštih bolnica i u pedijatrijskim ustanovama na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite, a sve u skladu sa novim Stručno metodološkim uputstvom vakcinacije protiv kovida.

Treća doza se ne daje maloletnim licima sve dok ne stigne druugačija preporuka od nadležnih institucija.

Treću dozu vakcine Sinofarm primilo je 20.145, Fajzer vakcinu 9.342, Sputnjik V – prvu komponentu (kao treću dozu) primilo je 2.731, Astra Zeneku 241, a Modernu 16 osoba. Tri doze vakcina primilo je ukupno 32.475 osoba.

Od 12. marta četvrtu dozu vakcine Sinofarm primilo je pet osoba, a isti toliko vakcinu Fajzer.

 M. M. D.

1 komentar za naslov “Četvrtu dozu vakcine u Kraljevu do sada primilo 10 osoba

  1. Da li je realno da su ljudi primili cetvrtu dozu, ja nisam ni do prvev stigao.

Comments are closed.