Dani Milana Đokića

Dvodnevna manifestacija u spomen na Milana Đokića, kraljevačkog multimedijalnog umetnika, koji je preminuo 2018. godine

U petak i subotu biće održana manifestacija „Dani Milana Đokića“, koja će programima obuhvatiti umetnosti i veštine kojima se bavio Milan Đokić (1927-2018), višestruko nadareni kraljevački umetnik. Bio je slikar, pesnik, esejista i radio je kao slikar-konzervator u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. 

PETAK, 8. jul

Manifestaciju otvara program Utišanosti Milana Đokića, u okviru koga će istoričar umetnosti Ljubiša Simović govoriti o likovnom segmentu Đokićevog dela, Aleksandar Marić o književnom stvaralaštvu, a vajar Dragiša Obradović, kao Milanov dugogodišnji prijatelj, osvetliće umetnikovu ličnost. Ovaj program počinje u petak u 18 časova u Nardom muzeju.

Na kraju ovog programa biće dodeljena nagrada „Milan Đokić za rukopis poezije U meredovu Jelene Kalajdžija, koji je prvonagrađen na ovogodišnjem konkursu izdavačke kuće Poetikum, glavnog organizatora manifestacije.

U programu će učestvovati i Miloš Milišić, savetnik gradonačelnika za manifestacije, Katarina Grujović Brković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture, i Ivan Novčić, glavni urednik Poetikuma.

Nakon toga od 20 časova u Kulturnom centru Evergrin biće održan književni program pod nazivom Letnje računanje vremena. Učestvuju autori čije je književne radove objavio Poetikum, izdavačka kuća sa sedištem u Kraljevu, koja je za nepune tri godine objavila oko 80 naslova.

SUBOTA, 9. jul

Tribina Vizantija u savremenoj kulturi biće održana u Narodnoj biblioteci Stefan Prvovenčani sa početkom u 12 časova. Govoriće dr Vladimir Kolarić i msr Milica Milenković,

Manifestaciju organizuju Centar za afirmaciju stvaralaštva Poetikum, Narodni muzej Kraljevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture i Kulturni centar Evergrin, a uz podršku grada Kraljeva, JKP-a Vodovod i preduzeća LKWorld logistic.

(R. V.)