Dinulović: Nema govora o zatvaranju „Pariza“!

Grad Kraljevo i Kraljevačko pozorište nisu odustali od ideje da prostor nekadašnjeg hotela „Pariz“ pređe u javnu svojinu i bude dat na korišćenje ovdašnjem teatru. Nadležni naglašavaju da starina „Pariz“, koji je napunio 140 leta, ni u tom slučaju neće biti zatvoren

Restoran „Pariz“ je ove godine doživeo veliku godišnjicu – 140 godina postojanja! Izgradnju hotela „Pariz“ (restoran je samo deo objekta, što je važno imati u vidu u nastavku teksta) finansirali su trgovci Nikola i Božidar Knežević, a kasnije im se pridružio i Mijat Radovanović. Zgrada je završena oko 1881. godine, ne zna se baš tačno kada, ali to je godina koja se pominje u svim spisima. I dok je hotelskom delu zgrade menjana namena, restoran „Pariz“ od 1881. do dana današnjeg nije bio ništa drugo do ugostiteljski objekat. Po tome je „Pariz“ jedna od najstarijih kafana u Srbiji, a u Kraljevu i okolini svakako najstarija.

Nažalost, sadašnji, ni vlasnici ni zakupci restorana „Pariz“ nisu se dosetili da obeleže ovu „okruglu godišnjicu“ – 140 godina rada „Pariza“. Ne bi bilo zgoreg ni da se grad Kraljevo pridružio, kao i Turistička organizacija. Iako je i ovo „godina korone“, združenim privatnim i javnim snagama i parama moglo se svašta lepo organizovati u bašti „Pariza“! Veliki jubilej je izgleda promakaoi svima drugima, pa i onima koji su poslednju godinu-dve bučno branili „Pariz“…  

Pariz” na Trgu tokom izgradnje tadašnjeg Spomenika oslobođenja, autor: pilot narednik Miličić, avionski snimak, 7. VIII 1933. (iz knjige “Kraljevo od varoši do grada” Dragana Draškovića

Od čega? Od ideje Kraljevačkog pozorišta i gradskih vlasti da nekadašnji hotel „Pariz“, koji je još od privatizacije UTRO „Srbija“ u privatnom vlasništvu, pređe u svojinu grada i bude dat na korišćenje Kraljevačkom pozorištu. Iz toga je neko nekako razviо zaključak da bi Kraljevačko pozorište promenilo namenu celog objekta, pa time  zatvorilo legendarnu kafanu!

Prilikom nedavne posete gradskih čelnika ovoj ustanovi kulture, a povodom Dana pozorišta, ponovo je pokrenuta ova tema i pitanja: da li se odustalo od ideje i da li bi „Pariz“ bio zatvoren?

Iz knjige “Kraljevo od varoši do grada” Dragana Draškovića

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i direktor Kraljevačkog pozorišta Miško Dinulović su rekli da se nije odustalo, ali da nema govora o zatvaranju restorana „Pariz“. Direktor pozorišta je pojasnio namere:

U pitanju je prostor bivšeg hotela „Pariz“, a osim restorana to je i sve ovo što je sada iznad nas i što je godinama u ruiniranom stanju. Znam za inicijativu da se zaštiti kafana „Pariz“ od gašenja, urušavanja ili bilo kakvog pretvaranja u pozorišni prostor… Međutim, nema govora o zatvaranju „Pariza“! Niti o brisanju identiteta ovog grada, jer u kafani „Pariz“ se dogodilo mnogo značajnih istorijskih događaja. Bili bismo neodgovorni ako bismo zatvorili restoran koji bi mogao da postane prava gradska i pozorišna kafana. Što bismo zatvarali kad izdavanje restorana može Gradu da značajno smanji troškove održavanja ogromne zgrade u kojoj je pozorište.

Kraljevo, hotel “Pariz” 1919. razglednica, izdanje knjižare Ćed. M. Miloševića, Kraljevo NMKV, I – 1902

Dinulović je rekao da želi da Kraljevčanima vrati veru u to da će kafana „Pariz“, ako zgrada pređe u javnu svojinu i bude data na korišćenje Pozorištu, biti renovirana tako da svima bude na ponos. Na pitanje kako bi se onda povećao broj mesta za gledaoce ako se gledalište ne proširi ka „Parizu“, Dinulović je rekao:

Računamo na širenje u visinu! Na prostor iznad nas, nekadašnji hotelski prostor, i izgradnju galerije za gledaoce.

Gradonačelnik Predrag Terzić je potvrdio da je inicijativa grada Kraljeva za podržavljenje „Pariza“ i dalje na stolu i nadležnim državnim organima:

– Kraljevačko pozorište ne raspolaže ni dovoljnim ni adekvatnim prostorom. Ove godine smo uspeli da obezbedimo depo, ali uslovi za rad ustanove nisu optimalni. U razgovorima u Vladi Srbije i Direkciji za imovinu izrazili smo nameru da podržavimo prostor nekadašnjeg hotela i to sada zavisi od njih. A i od zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, koji je kao nekadašnji glumac Kraljevačkog pozorišta odlučio da pomogne svom pozorištu i Kraljevu  podržava ovu našu ideju.

Gradonačelnik se nije izjašnjavao o roku, a direktor KPK-a Dinulović je optimista i veruje da će odluka biti donesena tokom naredne godine.

R. Vesković

O istoriji „Pariza“, investitorima i vlasnicima, trojici kraljeva koje je ugostio, o escajgu, o dogradnjama i sudbini pre i posle Drugog svetskom rata… možete pročitati na kraju teksta „Pariz“ se brani u Kraljevu – lični stav

3 komentara za naslov “Dinulović: Nema govora o zatvaranju „Pariza“!

  1. A sada je vikendom “seljana”…Klinke se penju po stolicama i “ukte” uz najgrdje narodnjake. Toliko o kultnom Parizu.
    O konstantno us..nom WC-u i “peni za brijanje” umesto sapuna, da i ne pricam. A sluzi se i klopa….Valjda treba i oprati ruke, pa i da nema korone.
    Iskreno, takav nam Pariz i ne treba, pa i da je star 1000 godina…Sto se tice pravih namera pozorista, nisam upoznat, pa i ne mogu da komentarisem.

  2. Pa što su skidali prvi red u pozoristu, i smanjivali broj mesta ako im treba više?

Comments are closed.