Povećan broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, ne i kovid pozitivnih (VIDEO)

Temperatura, kašalj, bol u grlu, glavobolja i malaksalost, najčešći su simptomi sa kojima se pacijenti ovih dana javljaju lekaru. Liči na kovid 19, ali – za sada broj pozitivnih ne raste značajno, kažu u kovid ambulanti kraljevačkog Doma zdravlja

– Epidemiološka situacija u Kraljevu, za sada je stabilna. Imamo povećan broj pregleda, imamo i povećanje broja testiranih, ali je među njima manji broj kovid pozitivnih pacijenata. Pored kovid respiratornih infekcija, prisutne su i druge respiratorne virusne infekcije uzrokovane drugim respiratornim virusima. To su: virus influence i parainfluence, urinovirusi, adenovirusi – kaže dr Marina Rodić iz kovid ambulante Doma zdravlja Kraljevo.

Ona je dodala i da su ti virusi specifični za ovo doba godine, zbog čega ni povećan broj pacijenata sa ovim simptomima nije iznenađujuć. Ne treba zaboraviti: nisu svaka povišena temperatura, kašalj i bol u grlu simptomi kovida:

Ukoliko pacijent ima kašalj i bol u grlu bez povišene temperature, javlja se svom izabranom lekaru, ali ukoliko su ovi simptomi praćeni povišenom temperaturom, pacijenti prvo treba da odu u kovid ambulantu.

Pogledajte VIDEO:

Od oko 150 pregleda u kovid ambulanti na dnevnom nivou, prvi – antigenski test bude poztivan kod od 10 do 15 pacijenata.

Sve su češći napisi o novom soju koronavirusa u Evropi i u svetu, a naša sagovornica ocenjuje da je nemoguće predvideti kakva će dalja situacija biti:

Ono što treba da radimo, jeste da se pridržavamo preventivnih mera, da vodimo računa o ličnoj higijeni, o redovnom pranju ruku, fizičkoj aktivnosti, pravilnoj ishrani. U to spada i nošenje zaštitni maski u zatvorenom prostoru, naročito tamo gde ima više ljudi, što posebno važi za starije osobe, pacijente koji boluju od hroničnih bolesti i imuno komprovitovane osobe.

S obzirom da smo imali novogodišnje i božićne praznike, vrlo je moguće očekivati da će se u narednom periodu povećati i broj kovid pozitivnih pacijenata, kaže dr Marina Rodić.

Kovid ambulanta u Ulici cara Lazara 31, da podsetimo, radi svakog dana od 7 do 17 časova.

       M. M. D.