Dva folklorna ansambla iz Australije gosti „Kraljevačke riznice“

Domaćini i gosti imaće u ponedeljak 1. jula zajednički koncert pod nazivom „Veče folklora sa prijateljima“

Svako druženje folkloraca predstavlja jednu malu odu tradiciji i prijateljstvu. A folklor je uvek magija koja premošćava granice i jezičke barijere u susretima onih koji nemaju prilike često da se viđaju i druže, jer baš tada pružaju priliku da se ta magija oseti u punom sjaju.

Kada su, pre nekoliko dana, folklorci iz Australije stiigli u Kraljevo i KUD „Kraljevačka riznica“, bio je to praznik za sve. Dočekali su ih domaćini „po redu“ i kako običaji i tradicia nalažu: sa pogačom, muzikom i druženjem uz ručak i pesmu.

@portalkrug

❤️ Dva folklorna ansambla iz Australije gosti „Kraljevačke riznice“ Domaćini i gosti imaće u ponedeljak 1. jula u Domu Vojske u Kraljevu zajednički koncert pod nazivom „Veče folklora sa prijateljima“ Više na www.krug.rs #kraljevo #portakkrug #krugacademy #bendjoacademy #folklor #turneja #kraljevačkariznica

♬ Kraljevo Kolo – Razvigor Rasko Spasojevic

Naši gosti stigli su u Kraljevo pre nekoliko dana, noseći sa sobom ne samo veštinu i energiju svojih igrača, već i duh zajedništva koji samo folklor može da stvori – kaže Igor Gudić, direktor „Kraljevačke riznice“.

Članovi dva folklorna ansambla iz daleke Australije, Krug Akademija iz Sidneja i Akademija Benđo iz Melburna (oba postoje po pet godina) produžili su posle toga na prvi deo svoje turneje pod sloganom „Više od igre“: u Trebinje i gradove na crnogorskom primorju gde su nastupali.

U ponedeljak 1. jula, u sali Doma Vojske Srbije, u 19 časova, „Kraljevačkoj riznici“ i gostima iz Australije, na zajedničkom koncertu pod nazivom „Veče folklora sa prijateljima“,  pridružiće se i članovi Srpskog sokolskog folklornog društva „Kralj Petar Prvi Ujedinitelj“ iz Višegrada.

Gosti iz Australije će doneti sa sobom bogatstvo svog načina čuvanja kulture i tradicije daleko od Srbije, istovremeno otvarajući vrata za nova prijateljstva i kulturnu razmenu.

– Neće naš zajednički koncert biti samo običan nastup, vež prava prilika da svi pokažemo kako muzika i igra mogu da nas spoje i učine da se svi osećamo kao deo jedne velike porodice – ističu Goran Nikolić i Slobodan Benđo, koji vode Akademiju Krug i Benđo Akademiju.

Tokom svoje turneje ansambli iz Australije pored Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, posetiće i Severnu Makedoniju, doprinoseći tako promociji kulturnog nasleđa i međunarodnog razumevanja kroz umetnost.

U januaru naredne godine, plan je, članovi Kraljevačke riznice uzvatiće posetu Australiji, nastavljajući druženje kroz folklor, koje komunikaciju kroz folklor čini univerzalnom. Jer, razmene ove vrste nikada nisu samo na nivou kulture, već i emocija, koje folklorce uče da je raznolikost snaga, a prijateljstvo most koji spaja svetove.

Na kraju, i ova turneja biće još jedan od dokaza da su granice samo linije na mapama, a srce univerzalno i beskrajno otvoreno za svaku melodiju kojom folklor povezuje ljude.

    M. M. D.