Evropski pokret u Srbiji – Kraljevo: Studijska poseta Zrenjaninu (VIDEO)

Zrenjanin nekoliko godina realizuje program razvoja ženskog preduzetništva, a u delegaciji iz Kraljeva bili su predstavnicii civilnog, javnog i privatnog sektora sa željom da dobra iskustva iz Zrenjanina pretoče u sličan program u Kraljevu

Dominacija muškog preduzetništva prisutna je i u bolje razvijenim zemljama. Brojna istraživanja pokazuju da još uvek nije postignuta potrebna rodna ravnopravnost žena i muškaraca u poslovnom svetu i da je žensko preduzetništvo kamen spoticanja, ne samo u manje razvijenim i siromašnim zemljama, već i u bogatijim i uređenim. Zrenjanin je jedan od retkih gradova koji poslednjih godina poklanja veliku pažnju programima ženskog preduzetništva. Zato su se Kraljevčani zaputili – baš tamo.

U okviru projekta koji Evropski pokret u Srbiji Kraljevo realizuje uz podršku Beogradske otvorene škole u okviru programa „Dijalog promena“ koji ima za cilj unapređenje saradnje civilnog, javnog i privatnog sektora u kreiranju lokalnih politika u oblasti podrške razvoju ženskog preduzetništva u gradu na Ibru, realizovana je studijska poseta gradu na Begeju.

Pogledajte VIDEO:

Dobili smo informaciju da Grad Zrenjanin već nekoliko godina uspešno priprema i sprovodi lokalni prpgram podrške ženskom preduzetništvu. Naša ekipa, u kojoj su bili predstavnici civilnog, javnog i privatnog sektora, imala je priliku da od predstavnika zrenjaninske lokalne samouprave čuje njihova iskustva. Dobili smo i informacije o ciljevima i efektima realizacije njihovih programa. Saznali smo od predstavnika lokalne samouprave sa kojim su se izazovima susreli u toku realizacije i sprovođenja programa kako bismo mogli da učimo na njihovim greškama i pripremili odgovarajući program za naš grad koji će odgovarati potrebama razvoja ženskog preduzetništva – kaže za portal Krug Mirjana Prodanović, potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji – Kraljevo.

Delegacija Evropskog pokreta u Srbiji – Kraljevo bila je u prilici da čuje i iskustva žena preduzetnica u Zrenjaninu koje su koristile programe namenjene preduzetništvu i bile u prilici da govore o efektima tog programa za njihov razvoj i poslovanje.

Nakon informisanja programu podrške ženskom preduzetništvu u Zrenjaninu i sličnim programima koji se realizuju u našoj zemlji, cilj EpuS – Kraljevo je da u narednom periodu uskoro, na jednoj dvodnevnoj radionici organizuje sličan tim koji će pripremiti okvir lokalnog programa podrške ženskom preduzetništvu.

Taj program bismo kasnije predstavili na javnim raspravama širem građanstvu, a lokalnoj samoupravi uputili bismo ga kao inicijativu za donošenje jednog takvog programa i ciljeva – pojašnjava Prodanović.

Ona podseća da je u prethodnom periodu EpuS – Kraljevo sproveo istraživanje u kojem su, kroz anketiranje preduzetnica došli do informacija o tome sa kakvim se problemima žene preduzetnice najčešće susreću u razvoju svog poslovanja.

Činjenica je da imamo određen broj žena preduzetnica, ali da je najveći izazov sa kojim se one susreću slaba održivost njihovih preduzeća – ističe naša sagovornica.

Upravo u tom delu, procenjuju, treba da bude uloga ovog programa – da se „nađu“ i  pomogu kako bi poslovne žene prebrodila najveće probleme u prvim godinama poslovanja.

         M. M. D.