Manifestacija „Na Desankin dan“ u Vrnjačkoj Banji na rođendan velike pesnikinje

Program će početi tačno u podne na Mostu ljubavi koji je bio motiv da Desanka Maksimović, prilikom jednog od čestih boravaka u Vrnjačkoj Banji, napiše jednu od svojih najlepših pesama

Povodom 124. godišnjice od rođenja velike srpske pesnikinje Desanke Maksimović, Turistička organizacija Vrnjačka Banja organizovaće organizuje 16. maja manifestaciju „Na Desankin dan“. Program će trajati 60 minuta, a počeće tačno u podne na Mostu ljubavi koji je bio motiv da Desanka Maksimović, prilikom jednog od čestih boravaka u Vrnjačkoj Banji, napiše jednu od svojih najlepših pesama – „Molitva za ljubav“.

Gosti ove manifestacije biće Jelena Stojisavljević, profesorka srpske književnosti i pesnikinja, Marija Stošić, profesorka pevanja i vokalni solista i Zoran Stojanović, virtuoz klasične gitare i kompozitor.

Obično s proleća, u aprilu ili maju, u Vrnjačku Banju bi dolazila sa svojim legendarnim šeširom naša proslavljena srpska pesnikinja Desanka Maksimović. Mogla je da bira gde će provesti svoj odmor, ali je najviše volela da boravi u sobi u „Servo Mihalju“, gde su je služile sobarice, kelneri. Prošlo je mnogo vremena od njenog poslednjeg boravka u Banji, a kao da je juče bilo. Na otvaranju izvora #Jezero’’ tada je izgovorila reči „Nazdravlje vam ova voda“. Sada nema više Desanke ni njenih novih stihova, ali čitamo njene dotadašnje, a uspomene na nju će večno trajati’ – rekao nam je Goran Karavesović iz Turističke organizacije Vrnjačka Banja.

On je pozvao Vrnjčane i goste Vrnjačke Banje da dođu tog dana na ovu manifestaciju.

         Dragan Ivanović