Na javni poziv za izvođače radova na energetskoj sanaciji kuća i stanova do sada 11 prijavljenih

Grad Kraljevo, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije, treću godinu zaredom, sprovodi sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama i stanovima. Saciljem upućivanja u procedure i razmenu iskustava iz prethodnih godina, lokalna samouprava je, u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Moravičkog i Raškog upravnog okruga, organizovala info dan sa izvođačima radova na energetskoj sanaciji porodičnih kuća i stanova.

U toku je javni poziv za izvođače radova na energetskoj sanaciji, a u odnosu na prethodne postoji neke novine. Zorica Sretenović, gradska menadžerka za energetsku efikasnost ostiče da je jedna od novina to što je javni poziv za privredne subjekte otvoren, ali on više nema rok:

To znači da se rok ne zaključuje dok ne potrošimo opredeljenih 16,7 miliona dinara, a kada ih potrošimo – možemo da tražimo dodatna sredstva bez novog javnog poziva.

Građani će moći da se prijave za različite vrste mera energetske sanacije na porodičnim kućama i stanovima: fasadna ili izolacija tavana, zamena stolarije, kotlova (zamena manje efikasnih efikasnijim kotlovima, instalacija solarnih panela ili solarnih kolektora, najinovativnija mera je nabavka toplotnih pumpi.

– Novina je i da sada nema bodovanja, ali ostali uslovi moraju biti ispunjeni: neophodno je da građanin koji aplicira živi u objektu za koji traži subvenciju, a ako nije vlasnik treba da ima saglasnost vlasnika. To se dokazuje računom za električnu energiju, a neophodno je da u tim objektu svakog meseca ima potrošnje minimalno 30 kilovata – pojašnjava Sretenović.

Zorica Sretenović, gradska menadžerka za energetsku efikasnost

Jedan od uslova je i i da je objekat uknjižen (vidljiv u katastru), a građani mogu konkurisati za jednu ili više mere u isto vreme, a postoje različite vrste „paketa“: osnovni, standardni ili unapređeni, a ukoliko građani konkurišu za neke od ovih paketa iznosi subvencija koje dobijaju su viši nego što bi bili za pojedinačne mere.

Za info dan u Regionalnoj komori pozvano je 30-ak potencijalnih izvođača radova na energetskoj sanaciji porodičnih kuća i stanova, ali – nisu se svi odazvali. Jedan od onih koji jesu je Boris Čolović iz Unije servisera klimatizacije Srbije. On ocenjuje da mere države usmerene na podizanje energetske efikasnosti idu u dobrom smeru, ali da su – nedovoljne:

Programe mera treba definitivno pojačati da bismo kasnije uštedeli onako kako to inače rade u razvijenim zemljama.

Na javni poziv do sada se prijavilo 11 potencijalnih izvođača radova, a najveće interesovanje su pokazali privredni subjekti koji se bave ugradnjom solarnih panela. Po prethodnim konkursima građani su najviše bili zainteresovani za zamenu stolarije i energetsku sanaciju fasade, ainovi javni poziv za građane najverovatnije će biti raspisan do kraja oktobra.

     M. M. D.