Nagrada EU za đake koji su, sa željom da pomognu drugima, napravili sajt

Stefan, Aleksa i Andrija iz ESTŠ „Nikola Tesla“ zajedno sa mentorkom – profesorkom Ivanom Jablanović, napravili su turističko-edukativan sajt sa aspektom na održivi turizam, naročito u jeku pandemije

Na konkursu “Evropa i ja” – Evropski dnevnik, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji, sajt koji su izradili učenici trećeg razreda Elektro-saobraćajne tehničke škole “Nikola Tesla” iz Kraljeva: Stefan Milanović, Aleksa Milić i Andrija Stanišić sa mentorkom – profesorkom građanskog vaspitanja, Ivanom Jablanović osvojio je drugo mesto u multimedijalnoj kategoriji.

Sve pobednike takmičenja možete videti na ovom LINKU

Ove godine je promenjen način glasanja, jer je – osim žirija glasala i publika, čiji su glasovi vredeli isto koliko i glasovi žirija 50:50%. Stručni žiri je radove ocenjivao prema unapred utvrđenim kriterijumima: odgovor na temu, stilski kvalitet rada, pravopis, inovativnost, kreativnost, trud i vreme uloženo u pripremu rada.

Turističko-edukativan sajt “Hajdemo u EU!”, kako za portal Krug objašnjavaju Stefan, Aleksa i Andrija namenjen je, pre svega, mladim putnicima početnicima, ali i svim putoholičarima. Autori su posebno ponosni na svoj doprinos održivom turizmu, naročito u jeku pandemije.

Jedino se znanjem i iskustvom možemo boriti protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije prema ljudima koji žive u drugim zemljama, a koji nam se često indirektno nameću. Da bi se moto “Ujedinjeni u različitosti” na pravi način doživeo i proživeo, neophodno je putovati i upoznavati istoriju, arhitekturu, prirodno okruženje, kulturu, umetnost, religiju, običaje, gastronomiju, jezik, lokalno stanovništvo… svake zemlje pojedinačno – kaže mentorka Ivana Jablanović, profesorka građanskog vaspitanja, koja je iz godine u godinu, „vetar u leđe“ učenicima zainteresovanim da se ostvare na ovom konkursu.

Masovni turizam nije poželjan, a sada je i nemoguć zbog pandemije, kažu Stafen, Aleksa i Andrija.

Zato smo smislili jednu edukativnu maršrutu putešestvija kroz širok spektar nepopularnih ili manje popularnih destinacija u svim EU članicama, a koje jednostavno zrače svojim postojanjem i teraju nas da još više istražujemo ostale skrivene krajeve. Istovremeno smo želeli da damo ideju drugima da naprave sopstveni izbor drugačijih i neobičnih mesta. U svakoj EU državi istraživali smo i izdvojili po jedan različit geografski pojam ili građevinu, a koji su posebni po nečemu: reku, vodopad, planinu, ulicu, jezero, selo, grad, zamak, biblioteku, galeriju, hotel… – objašnjavaju nagrađeni đaci

To su, primera radi.: lekovita banja-pećina u Mađarskoj, najrascvetanija ulica u Nemačkoj, biblioteka zvana “Zamak svetlosti” u Letoniji, škola sa 12.000 solarnih panela u Danskoj, grad bez ulica i automobila u Holandiji, fontana koja je deo scenografije za pozorišne predstave u Češkoj, itd.

Ovako izgleda naslovna strana sajta “Hajdemo u EU”

Pored šarolike atipične maršrute sa opisima i slikama mesta, na sajtu se mogu pronaći: saveti za mlade kako da budu odgovorni turisti, informacije za one koji nisu putovali van zemlje šta im je potrebno od dokumenata, korisni linkovi za uputstvo šta uraditi ako se izgube putne isprave u inostranstvu, kao i za rang listu koliko je u tom trenutku „moćan” srpski ili bilo koji drugi pasoš i slično. Navedene su i beneficije mladih Evropljana, koje im omogućavaju da lakše i besplatno putuju: Šengen, Erasmus+, Free InterRail… Nije izostavljen ni rečnik “Poliglota” sa osnovnim frazama na nekoliko jezika.

Na sajt „Hajdemo u EU!” možete da „zavirite“ na linku: http://evropskidnevnik.estsnikolatesla.edu.rs

Evropski dnevnik je konkurs na kojem svake godine mogu da učestvuju učenici srednjih škola sa svojim kreativno-inovativnim radovima u različitim kategorijama i osvoje vredne nagrade.

Timovi iz Elektro-saobraćajne tehničke škole “Nikola Tesla” su već dva puta osvojili nagradu u multimedijalnoj kategoriji, između ostalog i putovanje po Evropi sa istom mentorkom. Putovanje je trebalo da bude nagrada i ove godine, ali će kao i prethodne, zbog aktuelne epidemiološke situacije, biti zamenjeno vaučerima. Vaučeri će biti dodeljeni svim individualnim pobednicima, svim članovima pobedničkih timova i mentorima.

Una Dabić

*Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske Unije