Nema više blokada, poljoprivrednici uklonili mehanizaciju

„Ovo je jedno veliko iskustvo za sve naše članove i poljoprivrednike koji su nam se pridružili na protestima“, kaže se u saopštenju za javnost Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja

Članovi Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja istakli su na večerašnjem  sastanku na kružnom toku u Grdici, gde je od utorka trajala blokada saobraćaja, da   nisu zadovoljni onim što je danas postignuto u Vladi Srbije. U svom saopštenju su naveli:

Ipak, svesni toga da je iza nas pet dana protesta i odsustva sa naših gazdinstava i primetnom smanjenju broja ljudi na protestima. prihvatamo deo zahteva koji su nam danas prihvaćeni od strane Vlade.

U narednom periodu nastavićemo da radimo još više na ispunjenju i ostalih zahteva koji se tiču mlečnog govedarstva a to s,u pre svega, zaštita domaćih proizvođača mleka od nekotrolisanog uvoza i niske otkupne cene mleka.

Ovo je jedno veliko iskustvo za sve naše članove i sve poljoprivrednike koji su nam se pridružili na protestima.

Želimo da se zahvalimo na razumevanju i podršci, pre svega građanima koji su imali strpljenja za vreme naših protesta.

Zahvalni smo i policiji koja je bila na skoro svim mestima gde je dolazilo do blokada tj. prekida saobraćaja“, ističe se u saopštenju Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja koje je potpisao predsednik tog udruženja Slobodan Vidojević.

ŠTA JE OD ZAHTEVA POLJOPRIVREDNIKA ISPUNJENO?

Predrag Veljković iz Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja rekao je za RTS da je danas ispunjen deo njihovih zahteva.

Tražili smo premiju od 20 dinara, oni su rekli čvrsto da stoje iza toga da će biti 19 dinara. Tražili smo da povećanje za mlečna goveda bude 40.000, to je ispunjeno – rekao je Veljković.

On je naveo da što se tiče odvodnjavanja, tu će naknada biti smanjena 50 procenata.

Što se tiče plavog dizela, to je obećanje, znači ništa nemamo napismeno, da će početi plavi dizel da se primenjuje od 1. januara 2024. godine – kazao je Veljković.

On je dodao da su iz Vlade dobili ponudu koja je prihvaćena da subvencije po hektaru umesto sadašnjih 9.000 budu dodatnih 9.000 dinara.

Od tih 9.000, koliko sam video, 6.000 su neka osnovna sredstva, a 3.000 ide kao subvencija za dizel. Ukupno po hektaru će od danas biti 18.000 dinara – rekao je Veljković i dodao da se nada da će Vlada u narednom periodu imati više sluha za poljoprivrednike.

       M. M. D.

1 komentar za naslov “Nema više blokada, poljoprivrednici uklonili mehanizaciju

  1. Svi bi promene, jer se nadaju boljitka. A bilo je vlada i vlada na vlasti. Boljitka nema veĉ od 90 tih. Ali dobro . Bitno je da svako svakog laže i ubeɗuje u njegove teorijevolje budučnosti uz promene vlasti. Glupi smo.ko k…… A korist imaju samo foteljaŝi.

Comments are closed.