Novo ruho stambenih zgrada u Kraljevu

9. novembar 2020.

Mnogi stanari starih zgrada u Kraljevu nisu imali novca da sa polovinom sredstava učestvuju u rekonstrukciji zgrada (druga polovina obezbeđuje se iz budžeta), pa će udeo grada, najverovatnije, od naredne godine biti do 70 odsto, a građana do 30%

Prošle i ove godine, za 28 (devet prošle i još 19 ove godine) stambenih zajednica iz gradskog budžeta je sufinansirana rekonstrukcija fasada ili drugih delova stambenih zgrada u Kraljevu. Odluka o obaveznom investicionom održavanju zgrada i sufinansiranju investicionih projekata u Kraljevu je usvojena pre dve godine. Za tu namenu 2019. izdvojeno je deset miliona dinara, ove godine – takođe. na svojoj teritoriji. Iz gradskog budžeta obezbeđuje se najviše do 50 odsto ukupnog iznosa sredstava potrebnih za rekonstrukciju fasada zgrade ili za investicione radove.

Obilazeći danas Stambenu zajednicu Zelena Gora 30, gde je popravljen deo fasade stambeno-poslovnog objekta, gradonačelnik dr Predrag Terzić kazao je da su gradski čelnici razgovarali i sa stanarima zgrada koji bi, takođe, želeli da rekonstruišu svoje zgrade, ali da – nemaju dovoljno novca.

Zbog toga razmišljamo da grad uveća svoje učešće sa 50 na do 70 procenata, tako da bi stanari zgrada obezbeđivali 30 procenata. Mislim da je ovo dobra odluka i da će, što je moguće veći broj stambenih zajednica da se odluči da, zajedno sa gradom, rekonstruiše životni prostor – izneo je svoja očekivanja Terzić, dodajući kako bi, uz rekonstruisane fasade, zgrade bile energetski efikasnije.

Prema njegovom zapažanju, zgrade koje su u najlošijem stanju uglavnom se ne rekonstruišu zbog toga što ljudi koji u njima žive nemaju dovoljno novca kako bi mogli da plate učešće od 50 procenata.

Zato ćemo i doneti odluku da smanjimo iznos sredstava, jer često imate penzionere koji žive sa jako malim penzijama. Svako želi da živi u rekonstruisanoj zgradi/stanu, pa smo mišljenja da grad tim ljudima mora da pomogne, a finansije nam to dozvoljavaju jer su, i pored epidemoje koronavirusa, naši prihodi u budžetu veći nego prošle godine – kazao je gradonačelnik Kraljeva.

U energetsku sanaciju fasade stambene zgrade na adresi Zelena Gora 30, iz gradskog budžeta izdvojeno je 915.000 dinara, a zbog izvođačkih cena koje su bile više od projektovanih, stanari su na kraju morali da izdvoje oko 1.200.000 dinara za rekonstrukciju fasade koja je ugrožavala bezbednost stanara i prolaznika, ali su, prema rečima Ivana Tanovića iz JP„Gradsko stambeno“ sada poboljšali komfor stanovanja i uvećali vrednost svoje imovine.

Pogledajte kako izgledaju neke od završenih rekonstrukcija (fotografije – JP „Gradsko stambeno“ i zvaničan sajt grada Kraljeva):

ŠTA SVE MOŽE DA BUDE OBUHVAĆENO PROJEKTIMA?

Sufinansiranjem projekata investicionog održavanja i unapređenja svojstava zgrada na teritoriji grada Kraljeva su obuhvaćene stambene, stambeno-poslovne zgrade, one proglašene za kulturno dobro, zgrade u zaštićenim kulturno-istorijskim celinama, kao i porodične kuće koje su locirane uz najprometnije ulice, trgove i druge javne površine i koje, usled neodržavanja, predstavljaju posebnu opasnost za nastanak štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu ili imovinu veće vrednosti.

Investiciono održavanje zgrada, radi sprečavanja štetnih posledica po bezbednost građana, odnosi se i unapređenje energetskih svojstava zgrade, na zamenu materijala koji su štetni po život i zdravlje ljudi, sanaciju krovova…