Danas sednica gradske skupštine u Kraljevu

Sednica lokalnog parlamenta 19. je po redu u ovom sazivu, a na njoj će se ponovo, sada kao dopuna dnevnog reda naći Predlog odluke o donošenju plana Generalne regulacije „Ribnica“ koji na prethodnoj sednici – nije usvojen

Između ostalog, odbornici gradske skupštine raspravljaće danas o Predlogu odluke o stipendiranju studenata sa teritorije grada Kraljeva u kojoj su dati potpuno drugačiji uslovi stipendiranja za studente sa hendikepom.

Naime, biće dovoljno da u prethodnoj godini imaju 36 od 60 ESPB, koliko se može ostvariti u  jednoj godini, da upisuju godinu za godinu, a kada iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da upišu narednu godinu i za to imaju dokumentaciju, Grad će njihovu prijavu prihvatiti.

Inače, ove godine najbolji studenti Kraljeva dobijaće duplo više novca nego do sada (po 20.000 tokom 10 meseci, a do sada je bilo ukupno 100.000 dinara tokom 10 meseci za 50 najboljih studenata).

Na dnevnom redu današnje skupštine nalaze se i godišnji programi rada i finansijski planovi kraljevačkog Narodnog muzeja, Istorijskog arhiva, Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“, Kraljevačkog pozorišta, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Kulturnog centra „Ribnica“, Doma kulture „Studenica“ iz Ušća, Dečjeg odmarališta „Goč“, Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“, Centra za socijalni rad Kraljevo, Centra lokalnih usluga, Turističke organizacije Kraljevo, Sportskog centra „Ibar“ i Apotekarske ustanove Kraljevo.

Na dnevnom redu , između ostalog su i predlog Odluke o matičnim područjima na teritoriji Kraljeva i predlog Olduke o javnim parkiralištima. Odbornice će raspravljati i o izmenama Odluke o opštim uslovima za održavanje i korišćenje lokalnog javnog vodovoda u seoskim naseljima na teritoriji Kraljeva, kao i o izmenama Odluke o postavljanju javnih kioska. Na dnevnom redu je i desetak tzv. „kadrovskih tačaka“.

Ono što je zanimljivo – jeste činjenica da će se na ovoj sednici ponovo, sada kao dopuna dnevnog reda naći Predlog odluke o donošenju plana Generalne regulacije „Ribnica“ koji na prethodnoj sednici – nije usvojen. Naime, za usvajanje ove Odluke glasalo je 25, uzdržanih je bilo 18, a protiv je glasalo – pet odbornika i prvi put se dogodilo da za poslednjih desetak godina vladajuća koalicija ne usvoji predloženu tačku dnevnog reda.

Samo kod te tačke dnevnog reda svoje ćutanje prekinuli su odbornici OG „Starosedeoci Kraljeva i okoline“ i Pokreta „Zdrava Srbija“. Protest ćutnjom započeo je šef OG „Zdrava Srbija“ Miroljub Baković na sednici održanoj u septembru prošle godine. Na takav korak se odlučio zato što mu je, kako tvrdi, Ivana Bazić (članica Gradskog veća resorno zadužena za socijalnu politiku i brigu o deci i porodici), na sednici skupštine održanoj u junu prošle godine, tokom rasprave o izdvajanju grada za prvorođenu bebu, dobacila kako o toj temi može da diskutuje „kada bude imao decu“. Već na narednoj sednici Bakoviću su se, u znak podrške pridružili i odbornici OG Starosedeoci Kraljeva i okoline, i odbornici Zdrave Srbije.

Oni od tada traže da Ivana Bazić podnese ostavku ili da bude smenjena. Sa svojim zahtevom oni će, verovatno, i danas, noseći majice sa porukom „Smena ili ostavka“ birati da ćute za govornicom po svakoj tački dnevnog reda onoliko koliko im Poslovnik omogućava. danas dali do znanja majicama sa porukom „Smena ili ostavka“ koju su nosili.

Na prošloj sednici su Ivan Matović (Starosedeoci) i Miroljub Baković (Zdrava Srbija) odbornika vladajuće koalicije tražili da ne glasaju za usvajanje Plana generalne regulacije „Ribnica“, jer bi to podrazumevalo, kako su rekli, da pod pojmom „tehinička greška u planu“ naknadno pokušava da se podvede docrtavanje jedne saobraćajnice u Ribnici:

Komisija nije uočila tehničku grešku i Plan detaljne regulacije Ribnice je bez „tehničke greške“ prošao kompletnu proceduru. Bio je na javnom uvidu, a Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo nije u planu tu predvidelo saobraćajnicu. Zbog „tehničke greške“ koja podrazumeva „docrtavanje saobraćajnice“ o čemu se jesenas negativno izrazilo i Odeljenje za urbanizam, trebalo bi da bude srušena trećina kuće u Ribnici koja pripada komšiji porodice Ivane Bazić – istakao je na prošloj sednici Ivan Matović.

Miroljub Baković tvrdi da je isti komšija – Bazićima kao susedima, poklonio deo svoje parcele kako bi mogli da formiraju parcelu i da legalizuju svoju kuću.

Kako može ulica da bude proglašena za „tehničku grešku“ kada zakon jasno propisuje šta se podvodi pod pojam tehnička greška: tekstualni, grafički deo, brojevi, netačnost u nazivu? – pitali su za govornicom odbornici opozicije.

Zvonko Kovačević, načelnik Odeljenja za urbanizam istakao je da je Vlada Srbije u septembru prošle godine svojom odlukom utvrdila javni interes koji se tiče izgradnje saobraćajnice u Ulici Koste Abraševića u Ribnici:

Javni interes je stečena urbanistička obaveza, a slepi krak te ulice vodi do šest-sedam objekata – rekao je Kovačević, što su odlučno demantovali Matović i Baković.

Nenad Marković, predsednik gradske skupštine pokušao je na prošloj sednici da smiri strasti obraćanjem u kojem je naveo da se ne odlučuje o sudbini ove ulice na toj sednici, jer će, čak i ako se PGR Ribnice usvoji, deo procesa kroz zaključak biti pokrenut ispočetka i ponovo će se ići na javni uvid i u kompletnu proceduru.

Istine radi, treba da se zna, nikada neću glasati za to da se nekome ruši kuća, budite sigurni – poručio je tada Marković.

Plan generalne regulacije Ribnice nije usvojen na prošloj sednici, a hoće li bito usvojen na današnjoj – znaćemo na kraju zasedanja lokalnog parlamenta.

Sednica počinje u 9 časova.

       M. M. D.