Kraljevo: Sprema se rebalans budžeta, ko će dobiti više novca?

Gradsko veće usvojilo Nacrt odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu. Gradonačelnik kaže da će više novca biti uloženo u asfaltiranje ulica, rekonstrukciju mosta, popravku zgrada… i socijalne usluge

U gradskoj kasi ove godine biće više novca nego što je planirano, pa će moći i više da se uloži – takva bi, u najkraćem i narodski rečeno, mogla biti najava predstojećeg rebalansa budžeta. Nacrtom odluke, koju su danas usvojili gradski većnici i koja će biti na javnoj raspravi do narednog ponedeljka, predviđeni su prihodi od 4,242 milijarde, rashodi od 5,2 milijarde i deficit od 950 miliona, koji će biti pokriven neutrošenim sredstvima iz prethodne godine. Prihodi su veći za oko 202 miliona dinara, ili 5% u odnosu na planirane u budžetu, a rashodi su veći 590 miliona ili 12,8%. Međutim, u obrazloženju Nacrta odluke je pojašnjeno da se u rashodima 441 milion odnosi na druge izvore finansiranja (donacije i transfere…), tako da je realno povećanje rashoda 140,6 miliona dinara, tj. 3,54%.

Otkud više novca u Budžetu 2021? U najvećoj meri od povećanja prihoda od poreza, u čemu najveći udeo ima rast prihoda od poreza na zarade jer je porastao broj zaposlenih Kraljevčana. Tako su prihodi od poreza veći za 9%, odnosno 247 miliona dinara. Osim toga, na konkursima ministarstava odobreni su pojedini projekti iz Kraljeva, pa će tako i prihodi od donacija i transfera biti veći za 7,7%, ili nominalno 62 miliona dinara.

U skladu sa tim, kao i imajući u vidu gotovo milijardu dinara neutrošenih iz prošlogodišnjeg budžeta zbog epidemije, biće moguće izdvajanje više novca za pojedine infrastrukturne radove i usluge koje pruža grad. Govoreći o tome gde će dodatna sredstva biti uložena, gradonačelnik Predrag Terzić je izdvojio sledeće:

Suficit iz prethodne godine može biti korišćen isključivo za kapitalne investicije. Ove godine ćemo početi rekonstrukciju starog ibarskog mosta, kao i salu za fizičko u OŠ „Dimitrije Tucović“. Za asfaltiranje ulica i seoskih puteva izdvojićemo još 35 miliona dinara, ukupno ove godine 135 miliona. Podsetiću da je 2016. za ovu namenu bilo predviđeno sto miliona manje. Izdvojićemo i 12 miliona za opremanje OŠ „Sveti Sava“, čija se izgradnja privodi kraju… Za subvencionisanje popravki zgrada konkurisao je veliki broj stambenih zajednica. Odlučili smo da sve koji ispunjavaju uslove finansiramo sa 70% i zato ćemo umesto 15 miliona, za ove potrebe izdvojiti 28 miliona dinara.

Od infrastrukturnih objekata pomenimo još izgradnju trotoara ka Metikošima radi povećanja bezbednosti učenika OŠ „Vuk Karadžić“ na Beranovcu. Terzić je rekao da će biti povećana i sredstva za pomoć porodicama sa troje i više dece koje ne koriste usluge Toplane i Čistoće, jer je veliki broj porodica konkurisalo. Objasnio je da procedura ide nešto sporije, jer su mnoge prijave nepotpune. Za naknade za deo troška sahranjivanja građana koji su preminuli od kovida planirano je 10 miliona dinara.

U obrazloženju Nacrta odluke je navedeno da će za dečju i socijalnu zaštitu doći do povećanja sredstava za 44,5 miliona, za osnovno obrazovanje 35 miliona, za srednje 10 miliona dinara.

Iz obrazloženja Nacrta odluke saznajemo da će za plate i doprinose za zaposlene koji se finansiraju iz budžeta biti izdvojeno 40 miliona više nego što je bilo planirano u sada važećem budžetu, jer je od novembra prošle godine došlo do dva povećanja plata – najpre 3,5%, a od marta 5%.

Zakonska je obaveza da sve što ima veze sa budžetom mora da bude na javnoj raspravi. Tako je i sa ovim Nacrtom odluke, za koji će javna rasprava trajati do sledećeg ponedeljka, 14. juna. Planirano je da istog dana Gradsko veće utvrdi Predlog odluke o izmenama budžeta, koji će uputiti Skupštini grada, koja donosi konačnu odluku.

            Osim ovog Nacrta odluke, na Gradskom veću su dana doneta rešenja o prodaji tri parcele na lokaciji Divlje polje. Jedna je po ceni od 9,6 miliona dinara prodata Nebojši Ložnjakoviću iz Novog Beograda, druga za 6,15 miliona preduzeću Auto Karanovac Kraljevo i treća za 4,8 miliona dinara preduzeću Paker Tim. U svim slučajevima kupci su bili najpovoljniji ponuđači.

R. Vesković

2 komentara za naslov “Kraljevo: Sprema se rebalans budžeta, ko će dobiti više novca?

  1. Da mi imamo neku gradsku upravu, kao što nemamo, ne bi se ponosili suficitom u budžetu iz prošle godine. To znači da nismo znali da napravimo i realizujemo projekte, i za to nije kriva samo epidemiološka situacija. U našem gradu se to redovno ponavlja zadnjih par godina, i uvek su neki isti planovi koji se ne ostvaruju, smišljaju ih isti nestručni ljudi, a ne pitaju se oni koji zaista znaju svoj posao, ali su neprimetni…
    I opet ja kao ekonomista, prihodi, rashodi, donacije, sa konta na konto i ostalo, pa to se tako lako da naštelovati, tako da bi jedna prava budžetska inspekcija u gradu Kraljevu imala puno posla.

Comments are closed.