„Prvi Oskar Srbije“ za Konjički klub „Zapadna Morava“

Jedini konjički klub u Kraljevu dobio je priznanje za negovanje srpske srednjovekovne tradicije

Iako je epidemija korone onemogućila mnoge manifestacije u Srbiji, članovi Konjičkog kluba Zapadna Morava iz Mrsaća i ove godine su učestvovali na mnogim događajima širom Srbije koji pokušavaju da ožive srednjovekovnu tradiciju nemanjićke Srbije. Kada smo ih posetili pre godinu dana i objavili opširnu reportažu o ovom jedinstvenom klubu u našem gradu, pričali smo uglavnom o sportskom i rekreativnom aspektu jahanja. Osnivač kluba Nenad Mitrović najavio je tada da kao porodica, u kojoj rastu četiri mladića, kreću u osvajanje srednjovekovnih viteških veština.

Već ove godine skoro nijedna manifestacija u Srbiji koja neguje takav program nije prošla bez vitezova iz Mrsaća. Zbog toga im je sinoć u hotelu „Hajat Ridžensi“ u Beogradu dodeljeno priznanje „Prvi Oskar Srbije“ za negovanje tradicije i kulture iz perioda nemanjićke Srbije:

Sa dodele nagrade Prvi Oskar Srbije u hotelu Hajat 29. novembra 2021.

Nastupamo sa četiri konja i jahača i učestvujemo u viteškim borbama na konjima i po tome smo prvi u Srbiji. Naš cilj nije samo savladavanje fizičke tehnike, već upoznavanje i negovanje čitavog načina života iz tog perioda. To znači da smo ovladali izradom civilne i ratničke nošnje, odnosno oklopa, pravimo srednjovekovno naoružanje, alate, posuđe. Istražujemo šta se jelo i pilo u Srbiji u vreme Nemanjića, kako se živelo – priča za portal KRUG Nenad Mitrović.

Kaže da su priznanje „Prvi Oskar Srbije“ dobili mnogi poznati glumci i druge javne ličnosti i da je ovaj događaj video kao priliku da populariše srednjovekovnu tradiciju. Konjička trupa KK „Zapadna Morava“ članica je kraljevačkog udruženja „Sveti knez Lazar“, koje neguje istu tradiciju, a svi zajedno su deo krovne nacionalne organizacije „Svebor“, na čijem je čelu Kraljevčanin Ivan Lazić.

Nenad Mitrović ističe da je u Srbiji sve više zaljubljenika u viteške veštine, da je sve više manifestacija sa takvim programom, da posetioci pokazuju veliko interesovanje, ali da organizacija još nije na zadovoljvajućem nivou.

Konjički klub Zapadna Morava – terensko jahanje

Paralelno sa ovim aktivnosti, KK „Zapadna Morava“ u Mrsaću živi i svoj sportsko-rekreativni život:

Škola jahanja je intenzivno radila celo leto. Imamo nekoliko devojčica i devojaka koje redovno jašu. I prošle godine kad smo razgovarali rekao sam vam da devojčice mnogo ozbiljnije pristupaju treninzima i uopšte jahačkom sportu. Povremeno ima i turista zainteresovanih za jahanje u prirodi.

Učešće na Dečjem festivalu na Oplencu – foto Mario Majstorović

Nenad Mitrović ocenjuje da razvoj srednjovekovnih viteških veština ima dobru budućnost, ali i da se za sada se sve zasniva na entuzijazmu zaljubljenika koji sami finansiraju svoj hobi. Podseća da su pojedine veštine, kao što je npr. streličarstvo na konju, u mnogim zemljama zvanična sportska disciplina, najrazvijenija u Aziji, ali i Rusiji i Mađarskoj. „Kada bi se i kod nas uveo sport streličarstvo na konju – i za to bismo bili spremni“, samouveren je Nenad Mitrović iz KK „Zapadna Morava“ u Mrsaću.

R.Vesković

Fotografije dostavio KK „Zapadna Morava“

Na istu temu preporučujemo tekstove:

Jedini konjički klub u Kraljevu

Vasilije je još uvek đak, a već pet godina zarađuje od – hobija