Sećate li se ledene zime od pre 10 godina i zaleđenog Ibra? (VIDEO)

Zanimljivo je da te zime pre 10 godina (na današnji dan zbog snežnih padavina i minusa koji je trajao danima proglašena je vanredna situacija u celoj Srbiji) nije zabeležena najniža ikada temperatura u Kraljevu, već tu “titulu” ima drugi datum

Prelepa zima 2012. godine! Deca su u skafanderima satima bila na sankanju i grudvanju, ja na poslu, a muž sa decom, jer mu firma nije radila zbog vremenskih prilika. Čist vazduh, belina, uživancija!“

Komentar jedne čitateljke sa sećanjem na zimu od pre 10 godina sasvim sigurno dolazi od osobe koja voli sneg i zimu. Neki drugi nerado se sećaju čitavih sedmica kada su Srbiju gotovo paralisali sneg i led.

Zima 2011/12. bila je jedna od najhladnijih u skorijoj prošlosti. Talas hladnoće zahvatio je celu Evropy početkom januara, a u četvrtak 9. februara 2012. godine zabeležene su najniže temperature u gradovima Srbije; Novi Sad i Negotin bili su najhladniji sa – 27°C, Smederevska Palanka i Požega -26°C.

Ostalo je upamćemo da je ledeni talas odneo živote 29 stanovnika Srbije, a u Evropi više od 450. Jedna žena u Beogradu stradala je kada se na nju srućila ogromna ledenica.

Zima 2012. godine u Kraljevu je ostala upamćena po zaleđenom Ibru i temperaturama koje su nedeljama bile „u minusu“, zbog čega je vanredna situacija bila proglašena u celoj Srbiji.

Mnoga sela  u Srbiji bila su odsečena  od sveta, a vatrogasci, policija, Gorska služba spasavanja i volonteri trudili su se da stignu do onih kojima je potrebna medicinska pomoć.

Vlada tadašnjeg premijera Mirka Cvetkovića, na današnji dan 2012. godine, proglasila vanrednu situaciju zbog alarmantne situacije u celoj zemlji. Dan ranije, u Srbiji je zbog posledica elementarnih nepogoda, snežnih padavina i hladnog vremena, 29 opština i gradova proglasilo vanrednu situaciju, država im je poslala pomoć u novcu i gorivu, a usvojena je i odluka o plaćanju volontera koji su za čišćenje snega dobijali dnevnice.

Ledena zima u Kraljevu, zaleđeni Ibar – februar 2012.

Zanimljivo je da je najviša letnja temperature u Kraljevu zabeležena 22. jula 1939. godine (bila je 44,3°C,, a najniža zimska, prema jednom izvoru zabeležena je 13. februara 1935. godine -25,4°C-), dok je prema drugom ipak u pitanju 17. februar 1956. godine sa -27.1 °C.

Stariji građani zato vole da kažu kako su zime kakva je bila 2012. nekada bile sasvim uobičajene i da je “sasvim normalno da u januaru i februaru danima pada sneg i bude vrlo hladno”…

M. M. D.