Saša Daišević – najbolji sportski dopisnik u Srbiji

Naš kolega Aleksandar Saša Daišević dobio je priznanje za dopisnika godine, koje dodeljuje Udruženje sportskih novinara Srbije

            Aleksandar Saša Daišević je zaljubljenik u sport i veliki poznavalac sporta, u kome je ceo život: u mladosti kao odbojkaš kraljevačke „Ribnice“, a zatim kao sportski novinar. Ovo „zatim“ traje već 28 godina. Stariji će razumeti kad kažem da je bliskiji „zagrebačkoj školi“ sportskig novinarstva, mlađima ću pojasniti da to znači pravu kombinaciju podataka koji se prezentuju publici, i emocija sa kojima se događaj komentariše.

            Osim što radni vek od 1993. godine provodi u Radio televiziji Kraljevo, Saša je skoro 20 godina i dopisnik „Sportskog žurnala“, pa je za taj angažman, u konkurenciji više stotina kolega, nagrađen priznanjem „Dopisnik godine 2020.“ Ovo priznanje tradicionalno dodeljuje Udruženje sportskih novinara Srbije, asocijacija koja postoji od 1964. godine.

Sa Zvonkom Mihajlovskim

            Pošto je „Žurnal“ ostao jedini dnevni sportski list u Srbiji, Saša kaže da nije lako izboriti se da sportski događaji iz Kraljeva redovno nađu mesto na stranicama ovih novina. Tim pre što ni kraljevački sport nije kao što je bio:

            – Prolaze tekstovi o popularnim sportovima na profesionalnom nivou, a manje oni o manifestacijama masovnog i rekreativnog tipa. Sport u Srbiji, pa time u Kraljevu, pretrpeo je velike promene u poslednjih 15-20 godina. Lige u košarci, odbojci, fudbalu… su slabije, pa je time i manje publike na tribinama. Ipak, u Kraljevu poslednje 2-3 godine ima i pozitivnih promena. Jedna je da su se neki klubovi vratili u prvu ligu, pa ima šta da se vidi i na terenu, a drugo su novi sportski objekti. Imamo lepu halu u Ribnici, završen je i atletski stadion, sledi izgradnja fudbalskog stadiona. Imaće roditelji gde da odvedu decu i šta da im pokažu.    

            Aleksandar Daišević kaže da je sportski novinar sa verovatno najviše odrađenih radio i tv prenosa u Srbiji, jer su nekada sportske emisije bile vrlo važan deo medijskog programa. Ali kao što sport u Kraljevu prati tendencije sporta u Srbiji, tako i sportsko novinarstvo u Kraljevu prati ono što se događa u ovdašnjem sportu:

Saša Daišević sa Vladimirom Petrovićem Pižonom i Vladom Divcem

            –  Kad sam počinjao 1993. godine imao sam od koga da učim: Dragoljub Obradović Kondis, Zoran Bačarević, Stole Petković… kad sam sazreo kao novinar, osim njih bilo je i drugih sportskih novinara u RTV Kraljevo, imao sam sa kim da razmenim mišljenje, argumente. Sada ne vidim ko će me naslediti! Sećate se kako je nekada bilo teško izboriti mesto u novinarskoj loži u staroj hali. Sada u obe hale i na stadionu često budem jedini novinar na događaju. Iskreno se nadam da će se uskoro pojaviti neki mladi kolega ili koleginica koji će pratiti sport.       

            Poslednjih desetak godina Saša Daišević se aktivno vratio i staroj ljubavi, odbojci, ali sada kao trener u OK „Tehničar“. U kratkom nostalgičnom prebiranju po uspomenama, pitam ga koji su to najlepši sportski događaji u Kraljevu kojima je prisustvovao. Evo za kraj njegove top liste:

1. Ulazak „Sloge“ u prvu košarkašku ligu SFRJ 1984 godine – „Tad sam bio mlad da bih bio novinar, ali dovoljno odrastao da budem u publici“

2. Finale OK „Ribnica“ 2007.g sa „Vojvodinom“ – „Jedna lopta nas je delila od titule koju ‘Ribnica’ još nema, od titule šampiona“.

3. Dejvis kup meč Srbija – Hrvatska 2015.g – „Veličanstven sportski događaj i otvaranje nove hale sportova sa izvanrednim uslovima za rad novinara“.

R.Vesković