Štraparijada u Tavniku (VIDEO)

Takmičenje vučnih konja u izvlačenju balvana održano je proteklog vikenda četvrti put u organizaciji Udruženja štrapara „Braća Zucović – Dimovci“ iz Tavnika

Veliki broj posetilaca u poslednjih nekoliko godina posećivao je štraparijadu koja se održavala u Cvetkama, a ove godine je manifestacija održana u Tavniku.

Takmičenje se odvijalo na posebno obeleženoj i ograđenoj stazi, sa prostorom za publiku. Ocenjivana je brzina izvlačenja balvana i ponašanje konja, ali i njihovih vlasnika. Dozvoljeno je verbalno bodrenje i samo rukom poterati konja, a udaranje i upotreba biča na konjima su striktno zabranjeni.

Pogledajte VIDEO:

Dimitrije Zucović, podsetio je, u ime organizatora da se takmičilo više od 40 parova konja iz cele Srbije i to u pero-lakoj, lakoj, srednjoj i teškoj kategoriji:

Najbolji u svojim kategorijama su osvojili 35.000 za prvo, 30.000 za drugo i 25.000 dinara za treće mesto

Štraparijade su podsećanje na jedno prastaro zanimanje. Naime, nekada nije postojala mehanizacija za izvlačenja stabala iz šume, pa su štrapari odnosno vodiči konja zajedno sa ovim snažnim životinjama vukli balvane iz šume.

– U razgovoru sa organizatorima saznao sam da postoje ljudi koji posećuju sve štraparijade koje se održavaju u čitavoj Srbiji i Republici Srpskoj i drago mi je što je jedno kraljevačko selo danas domaćin ovakve tradicionalne manifestacije – kazao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić koji je pozdravio učesnike takmičenja i okupljene.

foto: V. Vasić

M. M. D.