U iščekivanju mosta – na Magliču punom parom (VIDEO)

Počela je druga faza sanacije zidina srednjovekovnog grada Magliča, a od Ibra ka starom gradu radi se poslednji deo pešačke staze

            Juče je zvanično završena prva faza konzervatorsko-restauratorskih radova na srednjovekovnom gradu Magliču, koja je obuhvatila sanaciju tri kule, a danas je počela i druga faza – radovi na zidinama u delu prema donžon kuli.

            Nosilac projekta je Zavod za zaštitu spomenika kulture (ZZSKK), autor projekta je arhitekta Goran Kužić, a finansijer je Ministarstvo kulture. Za prvu fazu bilo je izdvojeno 5,5 miliona dinara, a za drugu 2,5 miliona.

Od kako su radovi počeli, investitor i izvođač (preduzeće „Ornament“ iz Beograda) se suočavaju sa neočekivanim problemima, o kojima direktorka ZZZSK, mr Katarina Grujović Brković kaže:

Radovi na Magliču – foto Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo

            – Prva faza trebalo je da bude završena krajem prošle godine, ali sredstva smo preneli u ovu godinu. Početak radova najpre je odložila epidemija kovida i ograničenja kretanja koja smo imali, a kada je Ibar odneo most, suočili smo se sa velikim, gotovo nerešivim problemom. Bilo je jako teško prebaciti preko Ibra skele, građevinski materijal, mašine, a zatim sve to izneti do utvrđenja. Ali sada su skele, koje su bile najveći problem, na gradilištu i nadam se da će sa prilivom sredstava radovi ići lakše, jer imamo pripremljen teren.

            Konzervatorsko-restauratorski radovi na Magliču neće biti završeni ni sledeće godine, kaže direktorka kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U trećoj fazi trebalo bi sanirati oštećenja i na drugoj polovini zidina, što može biti tek krajem godine, jer za novac koji je Ministarstvo kulture izdvojilo ove godine nije moglo da se uradi više.

            – Radovi na Magliču neće biti završeni sledeće godine. Maglič je najbolje očuvani srednjovekovni grad u Srbiji i zahteva najkompleksniji pristup izradi projektne dokumentacije i radovima na konzervaciji zidina.

            Pošto smo ipak insistirali na nekom okvirnom roku, Katarina Grujović Brković kaže da bi to u najboljem slučaju mogao biti početak 2023. godine.

Radovi na Magliču – foto Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo

            Ove godine će bar biti završena pešačka staza i to od Ibra ka tvrđavi u dužini od 275 metara. Nosilac posla je Turistička organizacija Kraljeva, koja je za ovaj projekat dobila sredstva od Ministarstva turizma u iznosu od 7 miliona dinara. Izvođač je takođe preduzeće „Ornament“ iz Beograda, a staza se radi od studeničkog kamena, vrlo lepog, kao što možete videti u našem videu.

            Ovo je poslednja deonica pešačke staze ukupne dužine oko 800 metara, koja se gradi… već smo i zaboravili koliko dugo! Duže od 5 godina svakako. Prvi deo finansirala je čak italijanska vada preko jednog projekta, a zatim poslednjih godina je taj posao vodila Turistička organizacija po fazama, onako kako je uspevala da obezbedi sredstva.

Radovi na Magliču – foto Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo

            I tako, dok se najzad ne pojavi most preko Ibra, bar se na Magliču i podno utvrđenja obavljaju značajni radovi. Ako je za utehu, čak i da ima mosta, Maglič bi bio zatvren za posetioce, jer ima status gradilišta. Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da ne bi bilo moguće da ulaze posetioci dok se na delu zidina obavljaju radovi, jer ne bi bilo bezbedno.

Radovi na Magliču – foto Turostička organizacija Kraljevo

            Poslednjih dana šuška se da bi izgradnju pešačkog mosta preko Ibra sledeće godine ipak preuzeo grad i da se ne čekaju sredstva preko Kancelarije za javna ulaganja (koja je projekat prihvatila, ali usled ograničenih sredstava zbog epidemije, ni ove godine nije realizovala). Tako bismo otprilike početkom 2023. godine mogli da imamo most preko Ibra, lepu pešačku stazu i sanirano utvrđenje… Ali šta onda?! O tome pišemo sutra.

Na ovu temu predlažemo još i tekstove:

Tvrđava Maglič neosvojiva za turiste

Kada će biti napravljen most u Magliču

R. Vesković

*Fotografije radova na Magliču obezbedio Zavod za zaštitu spomenika kulture

*Fotografije izgradnje staze obezbedila Turistička organizacija Kraljeva