U Kraljevu su na Božić rođeni Staša, Vukadin i Miona

Od Nove godine do danas je u Kraljevu rođeno 25 beba – osam devojčica i 17 dečaka

Kao i na početku 2023. Kraljevo je za Božić postalo bogatije za tri stanovnika – dve devojčice i jednog dečaka, koji su dobili svoje prve božićne poklone.

Već treću godinu – nema uobičajenog darivanja „božićnih beba“ u samom porodilištu – tokom posete njegovim majkama. I ove godine, zbog zabrane poseta, pokloni će tnajmlađim stanovnicima Kraljeva stići – preko posrednika.

Na najveći hrišćanski praznik je najpre rođena Staša – pedeset minuta nakon ponoći, Vukadin je rođen u 4.15, a Miona – u 15.40.

Njihovim mamama urućeni su tradicionalni pokloni – po buket cveća i poklon-čestitke na 15.000 dinara, za kupovinu u objektima Apotekarske ustanove Kraljevo na teritoriji Grada Kraljeva i opština Raška i Vrnjačka Banja, koje mogu da iskoriste do kraja februara. Poklone za troje prvorođenih gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić predao je zaposlenima u Porodilištu. On je izrazio nadu da će ove godine biti još više beba nego 2022, kada je rođeno 80 beba više u odnosu na 2021, kao i da će se trend rasta broja novorođene dece na teritoriji Grada Kraljeva nastaviti.

On je istakao da Grad konstantno pronalazi načine da pomogne svojim sugrađanima da se ostvare kao roditelji i da pospeši natalitet:

U budžetu svake godine opredeljujemo sredstva za vantelesnu oplodnju. Ove godine za tu svrhu opredeljeno je pet miliona dinara, a 26,5 miliona dinara obezbeđeno je kao pomoć porodicama sa troje i više dece koje ostvaruju popust za plaćanje komunalnih usluga. Za ovu godinu opredeljeno je 65 miliona dinara budžetskih sredstava kao pomoć privatnim vrtićima, a ukoliko bude još vrtića koji dobiju licencu Ministarstva prosvete u toku ove godine opredelićemo još novca kako bismo, konačno, mogli da ukinemo liste čekanja za upis u vrtić.

V. d. direktora Opšte bolnice „Studenica“ Zoran podsetio je da se među 1.218 beba rođenih prošle godine nalaze i bebe čiji su roditelji iz dela Vrnjačke Banje, malim delom iz Raške, a deo čak iz Trstenika.

– Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi na poklonima i nadam se da će se tradicija darivanja beba za Novu godinu i Božić – nastaviti. Od Nove godine do danas je u Kraljevu rođeno 25 beba – osam devojčica i 17 dečaka – rekao je dr Mrvić.

M. M. D.