Vaskršnji vašar u Loznu: „Nek srce voli, nek osmeh blista, svako u sebi nek nađe Hrista“

Izdvojeno odeljenje osnovne škole „Milun Ivanović“ u Loznu ima samo šest đaka, od čega troje prvaka, dva učenika trećeg razreda i samo jednu učenicu četvrtog razreda. Već godinama decu u ovom selu nadomak Ušća uči učiteljica Jelena Dugalić. U susednoj učionici – nešto mlađi drugari predškolci i vaspitačica Milica Češljarac. Mala vesela družina u maloj seoskoj školi, u zagrljaju plavetnila, prirode i spokoja.

Nedavno, ova mala seoska škola bila je domaćin vaskršnjeg vašara.

Dočekala je škola ne samo decu, već i njihove roditelje, bake, deke, komšije, meštane sela. Svi su bili dobrodošli na jedno veselo druženje.

Posetioci vaskršnjeg vašara bili su zaposleni u školi, a posebno dragi gosti bili su devojčica Ružica Obrenović, njena učiteljica Jelena Radović i pomoćna radnica Dragica Banković iz škole u Gokčanici.

Na Vaskršnjem vašaru u Loznu mogli su se probati najukusniji kolači i pazariti najoriginalniji uskršnji pokloni.

Mala seoska škola bila je ispunjena toplinom i mirisima, grajom i osmesima.

Ovo je prava slika onoga što se zove saradnja porodice, lokalne zajednice i škole, ali pre svega – ovo je slika iskrenog drugarstva, uzajamnog poštovanja, tople srdačnosti i čiste ljubavi i radosti.

Vaskršnja radost darivanja

Učenici koji pohađaju versku nastavu u školi napravili su razne ukrase povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsenja Gospodnjeg.

Svoje radove su poklonili svojim bližnjima – porodici, prijateljima, komšijama,…

Marijana Dražović