Vrnjačka Banja: Pokloni za udružene žene sa seoskog područja

Za članice Udruženja Seoske žene opštine Vrnjačka Banja lokalna samouprava obezbedila je šerpe „Metalac“; pokloni su im uručeni na događaju na kojem su mogle da se informišu o IPARD programima i načinima da dođu do podsticajnih sredstava

U Sali Crvenog krsta u Vrnjačkoj Banji članice udruženja „Seoske žene opštine Vrnjačka Banja’’, imale su zajednički radni i svečani sastanak. Lokalna samouprava im je od „Metalca’’obezbedila poklone koje je dobilo sedam članica udruženja .Predstavnici poljoprivredne stručne i savetodavne službe iz Kraljeva Jovana Knežević, Jelena Grbić i Marko Bogojević, govorili su prisutnima o IPARD podsticajima i pomoći pri pripremi zahteva za odobravanje projekata i zahteva za odobravanje isplate za izradu jednostavnih poslovnih planova.

Zahtevi za isplatu podsticajnih sredstava se podnose od 4 januara do kraja februara za prethodnu godinu. Računi ne mogu biti manji od 80.000 dinara. Potrebno je dati i podatke o garanciji ukoliko postoji i još dve potvrde koje se dobijajaju u službama lokalne samouprave. Subvencije daju i lokalna samouprava, i država i mogu biti po istom osnovu – rekao je Marko Bogojević i pojasnio informacije o IPARD podsticajima za odobravanje projekata.

Prisutne je pozdravio i Žarko Marković, predsednik Komisije za poljoprivredu i selo opštine Vrnjačka Banja. On je članicama udruženja poželeo srećne novogodišnje i božićne praznike i napomenuo da će se u 2022 godini raditi na obezbeđivanju prostora za prodaju domaćih proizvoda. Marković je uputio i poziv ženama da osmisle projekte i da s njima konkurišu kod Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede.

Naših sedam članica dobiće isto toliko kvalitetnih šerpi proizvođača „Metalac“, koje će im dobro doći da da se bave preradom mleka ili pri preradi voća i povrća. Zahvaljujem se lokalnoj samoupravi, jer nam je pomogla u organizaciji ovih poklona. Svim ženama i gostima na ovom sastanku podeljeni su i novogodišnji kalendari sa etno motivima ili sa motivima srpskih manastira. Hvala i našim ženama koje su za ovu priliku napravile nešto od slatkiša i slaniša, pa smo se tako lepo družile – rekla je Marijana Šibak predsednica udruženja Seoske žene opštine Vrnjačka Banja.

Dragan Ivanović