Vuk Barlov (15): Kraljevački genijalac za matematiku (VIDEO)

Učenik prvog razreda Gimnazije u Kraljevu, pobednik mnogih takmičenja, jedan je sa liste „Najbolji među najboljima“ u Srbiji, a stiže sve, čak i da se, kao golman FK „Kiker“ takmiči u Kadetskoj ligi Srbije

Sa stidljivim smeškom mladi Kraljevčanin Vuk Barlov (15), učenik matematičkog odeljenja kraljevačke Gimnazije, odgovara na pitanje da li može da razume one kojima je matematika teška. Ne zna Vuk kako bi nam rekao, ali i najkomplikovaniji matematički zadaci za njega su laki, a matematika samo – gimnastika  uma koji je, bilo je tako očigledno još kad je krenuo u školu – više nego briljantan.

Vuku nije lako da nabroji nagrade koje je osvojio samo u prošloj školskoj godini, a kamoli sve u poslednjih nekoliko godina: prva nagrada na državnom takmičenju iz matematike, prva nagrada na matematičkom takmičenju Kengur, druga nagrada na takmičenju iz matematike Misliša, druga nagrada na Integral kupu Valjevo kada je bio sedmi razred, druga nagrada na državnom takmičenju iz matematike i zapažen uspeh na juniorskoj srpskoj matematičkoj Olimpijadi. Nisu nagrade merilo znanja, ali su sigurno deo uspeha ovog gimnazijskog odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku: upravo zahvaljujući tim sposobnostima Vuk se našao na listi 112 „najboljih među najboljima“.

Pogledajte VIDEO prilog:

U pitanju je lista sastavljena na osnovu rezultata koje su đaci ostvarili na takmičenjima – zvaničnih rang-lista koje su dostavljali organizatori, a prema utvrđenim jasnim kriterijumima. Zato je ovo lista onih koji su najbolji među najboljima. Projekat nagrađivanja najboljih takmičara – „Takmičari generacije“, koji ističe uspehe učenika osnovnih škola, sa ciljem da neguje talente i promoviše pozitivne primere, kao i da pruži podršku da dalje razvijaju svoje talente i nižu uspehe, realizuje Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Vladom Srbije i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Danas su u Gradskoj upravi u Kraljevu Plaketu Vlade Srbije za „Takmičare generacije“ – za ostvarene rezultate na takmičenjima učenika osnovnih škola u školskoj 2022/2023. godini (potpisale su je predsednica Vlade u tehničkom mandatz Ana Brnabić i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović) Vuku predali predsednik Privremenog organa Kraljeva dr Predrag Terzić i rukovodilac Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković.

Uz plaketu, i dar grada: laptop za postignute rezultate.

Uz ocenu da je Kraljevo rasadnik talenata – sportskih, umetničkih, ali i onih sa značajnim uspesima u različitim naukama, Terzić je istakao da je Vuk Barlov jedan od najboljih mladih matematičara u Srbiji, a istovremeno i veoma uspešan fudbaler:

Učenici i profesori Gimnazije  godinama ostvaruju veoma dobre rezultate na republičkim takmičenjima. Imaju smerove koji omogućavaju deci da steknu znanja iz društveno-humanističkih, prirodno-matematičkih nauka, a deci koja su posebno nadarena omogućavaju da već od sedmog razreda osnove škole kroz specijalizovano matematičko odeljenje stiču znanja iz oblasti matematike. Kasnije ova talentovana deca upisuju fakultete u Beogradu, Novom Sadu, ali odlaze i u inostranstvo. Verujem da će Vuk nastaviti da bude ovako uspešan matematičar i da će i u budućnosti nastaviti da pronosi slavu našeg Kraljeva.

Vuk se zahvalio na priznanju Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete, a Kraljevu na poklonjenom laptopu:

Svako priznanje i nagrada podsticaj je za postizanje novih uspeha. Ipak, uspesi ne bi bili mogući bez samostalnog rada i truda, ali ni bez profesora i roditelja, koji mi pružaju podršku – skromno je poručio gimnazijalac.

Prijemu su, pored Vukovog oca Filipa, prisustvovali i sadašnji razredni starešina Aleksandar Seničić, profesorka Nataša Šljivić, koja je Vuku predavala matematiku  prethodne dve godine, kao i Sandra Radetić, koja mu je bila u osnovnoj školi „IV kraljevački bataljon“.

Profesori hvale Vukov neverovatan talenat, njegovu posvećenost i samostalnost. Na pitanje kako je od svih predmeta zavoleo baš matematiku, Vuk odgovara da se ta ljubav „spontano razvijala“:

Počelo je sa logičkim zadacima na početku školovanja, koji su, iz godine u godinu, postajali sve složeniji. Takmičiću se sve dok mi bude zanimljivo, do kraja srednje škole sigurno. Još nisam odlučio koji fakultet ću da upišem, smatra da još ima vremena.

Fudbal koji trenira od šeste godine, Vukova je druga ljubav. Igra na poziciji golmana za Fudbalski klub „Kiker“ iz Kraljeva u najvišem rangu takmičenja – Kadetskoj ligi Srbije. Navija za Real Madrid, a uzor mi je nekadašnji golman Madriđana i reprezentacije Španije Iker Kasiljas.

Vuk je prošle godine, za osvojeno drugo mesto na republičkom takmičenju iz matematike, dobio i Vidovdansku nagradu Grada Kraljeva, koje su 2023. godine dodeljene – prvi piut..

Mi nikada ne postajemo matematičari, čak i ako naučimo napamet sve tuđe dokaze ako naš um nije osposobljen da samostalno rešava postavljene probleme“, reči su matematičara Renea Dekarta. A o Vukovom umu koji je osposobljen da razmišlja upravo tako, i o svim njegovim uspesima, sigurna sam, tek ćemo čitati i slušati, baš onako kako je, kad je počeo da osvaja brojne nagrade pre par godina, to „proročki“ videla njegova profesorka Nataša Šljivić. Kažu i da „suština matematike nije da se jednostavne stvari zakomplikuju, već da se pojednostave složene stvari“. Onima koji je sjajno znaju čini se da je to mnogo jasnije nego ostalima.

Srećno, Vuče!

   M. M. D.

2 komentara za naslov “Vuk Barlov (15): Kraljevački genijalac za matematiku (VIDEO)

  1. Bravo Vuče ne obaziri se na one koji ti zavide nego samo napred u nove pobede!

  2. Svaka čast zemljače hvala bogu da nešto što je dobro objave ako ostaneš u Srbiji vodi računa da ti nepismeni ne budu pretpostavljeni jer nečeš moći da napreduješ od njihove zavisti zato nam i mladi pametni i talentovani odlaze iz zemlje

Comments are closed.