Završen sedmi hakaton – programiranjem protiv kovida

Takmičari SICEF hakatona, dvadesetčetvoročasovnog međunarodnog takmičenja u programiranju, napravili su osam aplikacija na temu „Doprinos sprečavanju širenja kovida“

Sedmi po redu SICEF hakaton, održan u Naučno-tehnološkom parku Niš, bio je internacionalno dvadesetčetvoročasovno takmičenje u programiranju, u kome je učestvovalo osam timova od po četiri člana.

Ovogodišnja tema bila je „Doprinos sprečavanju širenja COVID-19“, dok su se kao teme prethodnih godina našle aplikacije za pomoć izbeglicama i poboljšanje uslova studiranja, digitalna pomoć u medicini, aplikacije za agrikulturu itd. Zadatak svakog tima bio je da osmisli aplikaciju u lično izabranoj tehnologiji, koja odgovara zadatoj temi i predstavi je stručnom žiriju.

Za takmičare su održana i četiri predavanja: „gm, web3“ kompanije MVP Workshop, „Gejming industrija -decoded“ kompanije Webelinx Games, “Tech Stack, tehnologije i načini rada u Better Collective-u” kompanije Better Collective, a predavanje“Tehnološko preduzetništvo” držao je Miloš Grozdanović iz Naučno-tehnološkog parka Niš.

Pobednik ovogodišnjeg SICEF Hakatona je tim „Pizza burek“, sačinjem od studenata Tehničkog fakulteta iz Rijeke, ekipa „Mag“ sa Računarskog fakulteta iz Beograda osvojila je drugo, a tim „4K“ sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada – treće mesto. Za prva tri tima su bile obezbeđene vredne nagrade: 50 000 dinara za pobednike, drugoplasirani tim je osvojio 30 000 dinara, a trećeplasirani 20 000 dinara.

Svi učesnici sedmog SICEF Hakatona u Nišu

Drago mi je što smo uspešno održali hakaton, istina u pomalo otežanim uslovima, ali sa pridržavanjem svih propisanih mera zaštite protiv COVID-19. Kako je tema bila vezana upravo za COVID-19, rezultat ovog takmičenja su osam fantastičnih aplikacija i ideja koje bi mogle da ubrzaju izlazak iz ove krize. Posebno bih se zahvalio takmičarima iz Hrvatske koji su prešli dug put da dođu do Niša i osvojili prvo mesto – izjavio je Miodrag Janić, predsednik SICEF-a.

Takmičarima je pored preko potrebnog interneta i zasebnih kancelarija, bila obezbeđena hrana tokom celog trajanja takmičenja, kao i soba za zabavu (Fun Room) kako bi se odmorili i dobili nove ideje.

Glavni organizator Hakatona – SICEF (Studentski Inovacioni centar Elektronskog fakulteta u Nišu) je organizacija koja je formirana da bi doprinela studiranju, usavršavanju studenata tehničkih fakulteta i popularizovala struku inženjera.

Za više informacija zainteresovani mogu posetiti zvanični sajt Hakatona zvanični sajt Hakatona, kao i njihovu Facebook stranicu.

 M. M. D.