IBAR POPLAVIO PLAŽU, ODRONI PRETE

9. novembar 2016.

Poplavljen deo gradske plaže i sportski tereni pored Ibra, ali vodostaj više ne raste kao prethodnih dana (VIDEO, FOTO)

Talas koji je kroz Kraljevo naišao tokom jučerašnjeg dana stvorile su obilne padavine na severu Crne Gore proteklih dana.https://www.youtube.com/watch?v=pTOLxnMxX6M&feature=youtu.be

Prema podacima Republičkog hidro-meteorološkog zavoda, vodostaj Ibra na mernoj stanici Ušće, sa uobičajenih 90-tak centimetara, trenutno je tri puta viši (u 12 časova iznosio je 273 centimetra).

U samom Kraljevu, poplavljen je deo gradske plaže, kao i sportski tereni koji se nalaze uz samu reku, a voda je sa sobom donela i smeće sa deponija koje se pored Ibra nalaze uzvodno.

Ibar je rastao dva do do tri centimetara svakog sata prethodnih dana, pa je na nekim mestimaod Raške do Kraljeva izašoa iz korita, ali je meteorološka prognoza koja govori o smanjenju padavina dobra, pa očekujemo i da vodostaj prestane da raste – kaže Radioca Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Prema njegovim rečima, trenutno ne postoji opasnost od izlivanja Zapadne Morave, ona ne ugrožava domaćinstva, osim što, zbog uzvodnog rasta vodostaja može da se dogodi da poplavi lokalne puteve, kao u sličnim prilikama.

Ono što trenutno više brine nadležne su odroni na Ibarskoj magistrali zbog kojih je saobraćaj morao da bude povremen zaustavljen.

Dogodilo se to najpre tokom prethodne noći na magistralnom putu Kraljevo – Raška u mestu Polumir,  ali je zahvaljujući pravovremenoj reakciji putara ubrzo ustanovljeno saobraćanje vozila jednom kolovoznom trakom, da bi nešto kasnije saobraćaj bio u potpunosti normalizovan.

Tokom prepodneva, odrona je bilo i u mestu Žarče na istom magistralnom putu.

Zbog toga iz preduzeća “Putevi” Srbije vozačima savetuju povećan oprez.