BOLJI USLOVI ZA OSNOVCE U ADRANIMA

18. novembar 2016.

Iz Fonda solidarnosti EU, preko Kancelarije za uravljanje javnim ulaganjima, za rekonstrukciju škole obezbeđeno 8,5 miliona dinara, grad Kraljevo učestvovao sa milion dinara

Završene radove prve faze rekonstrukcije i dogradnje zgrade Osnovne škole „Dragan Marinković“ u Adranima danas je obišao gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Škola je dobila 200 kvadratnih metara nove radne površine, napravljeni su novi toaleti za đake i za nastavnike, nova kancelarija direktora, kancelarija pedagoga i nova učionica. Dve učionice i kancelarija za administraciju predviđeni su u drugoj fazi.

Sredstva za izvođenje predmetnih radova, u skladu sa Ugovorom potpisanim između Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, grada Kraljeva i GZR ,,Standard“ iz Kraljeva, obezbeđena su u skladu sa Zakonom o obnovi nakon elementarne i druge nepogode i Uredbom o osnivanju Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a preko Kancelarije za uravljanje javnim ulaganjima, iz Fonda solidarnosti Evropske unije, oko 8,5 miliona dinara, uz sufinansiranje, oko milion dinara, grada Kraljeva.

Direktorka škole Nataša Stepić je podsetila na to da su i učenici i nastavnici radili u zaista teškim uslovima, u školi sa tri ulaza.

Dobili smo pristojne uslove – da naša deca ne kisnu, da kolege ne iznose dnevnike po kiši. Nastava još uvek neće moći da se izvodi u jednoj smeni, ali sa završetkom i druge faze će moći – objasnila je direktorka.

Ona je zahvalila gradu Kraljevu koji je mnogo pomogao da se radovi privedu kraju, kao i kolektivu OŠ „Dragan Đoković Uča“, u kojoj su učenici pohađali nastavu od 1. septembra do 15. oktobra, kada su se vratili u matičnu školu.

Radovi su počeli 20. juna, po završetku školske godine i polaganja male mature, i trajali su 93 dana.

Kako je škola jako stara, iz 19. veka, s početkom radova nailazilo se i na probleme. Veza između škole i zgrade mesne zajednice, gde je sala, ne postoji, pa je pretilo urušavanje. Prilikom uvođenja vode i kanalizacije, ustanovljeno je da postoje divlji priključci domaćinstava na mrežu, koju je trebalo rekonstruisati i isključiti priključke. Veoma kišoviti leto je otežavalo radove.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić smatra da roditelji, đaci i profesori treba da budu zadovoljni budući da deca više ne moraju da izlaze iz škole da bi otišla na drugi čas u drugu učionicu, postoji topli prolaz, spojeni su do sada razdvojeni delovi, ima više prostora za predavanje. Još nedostaju dve učionice kako bi đaci nastavu mogli da pohađaju u jednoj smeni.

Nadam se da ćemo moći u narednim godinama da završimo i drugu fazu radova kako bi ova škola u potpunosti bila funkcionalna. Radove su izvodile kraljevačke firme, sve je urađeno da novac ostane u gradu – rekao je Terzić.

On se osvrnuo i na prateće probleme apelujući na građane da shvate da treba da čuvamo državnu i gradsku imovinu.

U narednih nekoliko meseci, najavio je, grad očekuje nova sredstva za nove projekte :

Za sada ćemo aplicirati za neke druge projekte u gradu – Gerontološki centar i druge škole, a u budućnosti ćemo naći načina da obezbedimo sredstva za završetak i druge faze rekonstrukcije škole u Adranima.

Osnovnoj školi „Dragan Marinković“ u Adranima za vikend predstoji obeležavanje 120 godina postojanja, a to će biti i prilika, prema najavi direktorke, da kolege koje rade u školi, okupljene u grupu, održe i humanitarni koncert – za nabavku klupa, stolica i table.

tekst i foto: www.kraljevo.org