BORBA PROTIV PRIRODE (VIDEO)

Kraljevo, 8. mart 2016.

Zapadna Morava se povlači, nove padavine prete

Sunčan dan omogućio je predah samo onima čije kuće Zapadna Morava i bujični potoci nisu već poplavili.  Vodostaj Zapadne Morave niži je danas za desetak centimetara u odnosu na najviši nivo koji je dostigla prethodne noći, ali je 270 kuća u naselju Grdica kod Kraljeva i dalje pod vodom, rekao je za poratl Krug Radoica Kočović, načelnik Sektora za vanredne situacije u Kraljevu.

Voda nije prodrla u sve objekte, jer su nekima poplavljeni samo temelji, ali većina kuća poplavljena je do nivoa ulaznih vrata, a neke i mnogo više od toga.

«Tokom noći, samo iz ovog naselja, pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su oko 400 ljudi, njih oko stotonu nije želelo da napusti svoje domove i trenutno se nalaze na spratovima svojih kuća», kaže Kočović.

Oni koji su ostali na višim spratovima svojih kuća dobili su dana neophodne namirnice i vodu za piće, a vlasnici farmi sa krupnom stokom dobili su agregate kako bi stoka mogla da bude pomuzena. Meteorolozi za sutra najavljuju padavine, u četvrtak takođe, a tek u petak se očekuje slabljenje intenziteta padavina. Ohrabruje prognoza meteorologa da će u subotu biti suvo, uz delimično razvedravanje. Od nedelje, nažalost, opet oblačno, povremeno sa kišom.https://www.youtube.com/watch?v=iazAJV72SJ0&feature=youtu.be

Kočović je izrazio nadu da Kraljevo neće biti u zoni najvećih padavina i ocenio da će, u suprotnom, sva kritična mesta biti u velikom problemu, jer su korita vodotokova već puna. Na terenu su i dalje pripadnici Žandarmerije, policije i Sektora za vanredne situacije, koji rade na ojačavanju bedema u selu Adrani, koji voda tokom noći nije probila. Od nadiranja vode spaseni su i reni-bunari u Žičkom polju,jer bi njihovo plavljenje dovelo do problema u vodosnabdevanju svih žitelja Kraljeva.

Pre novih padavina, rekao je Kočović, treba očistiti sve zapuštene kanale od mulja, jer su maksimalno puni, pa bi nadiranje nekog novog talasa napravilo još veće probleme.

U Kraljevu se nalaze i dve ekipe specijalizovanih jedinica Civilne zaštite za spasavanje na vodi, kao i dva tima iz Sombora koji se nalaze na relaciji Kraljevo-Čačak.

Rade Erac, predsednik MZ Grdica zatražio je odgovornost onih koji su, kako je rekao, dve godine davali lažnu nadu da će u Grdici biti započeta izgradnja bedema.

“Nismo ni protestima mogli da ih nateramo da rade ono zašta su plaćeni, a danas peru ruke od svoje odgovornosti, iako se dobro zna ko je za ovo odgovoran», naveo je Erac, identifikujući kao krivce one koji vode grad, koji su izgradnju bedema, kako je rekao, hteli da koriste u predizbornoj kampanji slikajući se pored bagera.