PRIHVAĆENI PREDLOZI OPOZICIJE

28. novembar 2016.

Verujem da je za mnoge čudno što prihvatamo predloge opozicije, ali mi prihvatamo svaki dobar predlog, izjavio gradonačelnik Kraljeva posle sednice Gradskog veća

Članovi Gradskog veća prihvatili su na današnjoj sednici predlog odborničke grupe Lokalni front da u dnevni red gradske skupštine bude uvršćena tačka koja podrazumeva izmenu Odluke o načinu finansiranja četvrtog i petog pokušaja vantelesne oplodnje, tako da pravo da konkurišu za sredstva za vantelesnu oplodnju imaju i lica koja nemaju prebivališta na teritoriji grada Kraljeva, već imaju boravišta.

Imali smo nekoliko slučajeva građana koji su se obratili predsedniku skupštine i meni, govoreći da imaju samo boravište ili da jedan od supružnika ima boravište, a drugi prebivalište na teritoriji grada Kraljeva, te iz tog razloga ne mogu da dobiju sredstva za vantelesnu oplodnju – rekao je gradonačelnik Kraljeva predrag terzić, dodajući kako smatra da je najvažnije da se što više dece rađa i da svi ljudi, muškarci i žene imaju pravo da ih grad Kraljevo pomogne kako bi postali roditelji.

Tako će se ovaj predlog naći kao dopuna već predloženog dnevnog reda sutrašnje sednice Skupštine grada Kraljeva.

Verujem da je za mnoge čudno što mi prihvatamo predlog opozicije, ali mi prihvatamo svaki dobar predlog, čak smo i sami planirali da izmenimo ovu Odluku, jer smo uvideli grešku. To što je predlog dala odbornička grupa koja je opoziciona, ne menja stvar, predlog je dobar. Nadam se da će na sednici Skupštine grada i odbornici prihvatiti ovakvu inicijativu – poručio je Terzić.

Odbornička grupa Srpskog pokreta Dveri predložila je da u Savet za zdravstvo grada Kraljeva uđu i predstavnici udruženja pacijenata, odnosno onih udruženja građana koji štite prava pacijenata.

Imamo problem neusklađenosti Statuta grada Kraljeva sa nekoliko zakonskih akata, tako da nas neretko Statut grada sprečava da donesemo one odluke koje su potpuno u skladu sa promenjenom zakonskom regulativom – istakao je Terzić, pojašnjavajući kako je zato neophodno da se u budućnosti formira radna grupa koja će razmotriti sve one zakone koji su se promenili, a koji su korišćeni kao normativni akti u osnovi Statuta. Na osnovu toga treba da se donese predlog izmena i dopuna Statuta grada Kraljeva.

Na današnjoj sednici Gradskog veća odbornici su dali saglasnost Sportskom centru „Ibar“ da da u zakup prostor u novoj hali sportova, gde će se nalaziti teretane. Terzić je pohvalio rukovodstvo Sportskog centra „Ibar“ što je shvatilo značaj nove hale sportova koja, kako je rekao, ne treba da bude samo trošak, nego treba i da prihoduje.

Sportski centar će izdati prostor koji će biti korišćen kao teretana, a ako bude zainteresovanih, i kafić će biti dat u zakup. Takođe, prema rečima gradonačelnika,  uskoro treba da bude raspisan i tender kako bi hala sportova dobila komercijalno ime. To ne znači da hala treba da dobije ime po nekom sportisti, nego ime neke kompanije, što je osnov po kojem bismo prihodovali još neka sredstva u budžet grada Kraljeva, pojasnio je gradonačelnik Kraljeva.

foto: Zoran Ljubojević