SLAVA PRIJATELJSTVA ZA NOVA VREMENA

4. decembar 2016.

Već ravno deceniju, ovo udruženje građana, na prigodan način u društvu prijatelja obeležava krsnu slavu, istog dana kada i bratstvo manastira Hilandar

Sečenjem slavskog kolača u prostorijama “Prijateljstva za nova vremena”, ovo udruženje građana iz Kraljeva obeležilo je danas svoju krsnu slavu – Vavedenje, a prigodnoj svečanosti prisustvovali su gosti iz javnog, političkog i kulturnog miljea grada,

Po rečima Hadži Momira Bakračevića, predsednika udruženja, odmah po osnovinja „Prijateljstva za nova vremena“, blagoslov za krsnu slavu stigao je iz manastira Hilandar, čija je ksrna slava upravo ovaj verski praznik.

Prema rečima sveštenika, misao čoveka je brža od svetlosti, šira od vasione, prodornija  od munje, a duša je, kako je rekao, „čoveku dar od Boga“.

Svet mora da bude prožet zakonom sklada, proporcije i reda: taj zakon u vasioni je poredak, u vasioni sklad, u duši savest, a u društvu moral, ocenio je sveštenik.

Sveštenici koji nam pomažu da ovaj događaj obeležimo na pravi način, u „Prijateljstvo“ dolaze kao sveštenici, ali oni su i naši članovi, kojima smo se, kao i brojnim drugim prijateljima našeg udruženja, danas zahvalili jednom plaketom koja će ih zauvek podsećati na naš zajednički trud i rad – rekao je Bakračević.

Osim sveštenika i onih koji su doprineli da „Prijateljstvo“ otkad postoji nema finansijskih problema, plakete-priznanja, danas su dobili i predstavnici medija, koji od osnivanja prate rad ovog udruženja građana.

U Kraljevu možda ima onih koji nas ne vole, ali nema onih koji nas mrze, jer je „Prijateljstvo za nova vremena“ u ovaj grad dovelo Maturski ples, zahvaljujući nama Kraljevo je četiri puta bilo domaćin Dana srpske kulture u Istri, da i ne govorim o prijateljskim vezama sa bratskim gradovima: Zelenom Gorom u Poljskoj, slovenačkim Mariborom, crnogorskim Plužinama, Goraždem u Republici Srpskoj, francuskom opštinom Sent Foa. Na obnavljanje veza čeka još jedino izraelski grad Lod – rekao je predsednik udruženja.