JUBILEJ LEKARSKE PODRUŽNICE

8. decembar 2016.

Sedamdeset godina rada kraljevačke podružnice Srpsko lekarskog društva obeleženo simpozijumom „Kraljevačko–studenički dani: Kraljevčani–Kraljevčanima“

Srpsko lekarsko društvo u Srbiji osnovano je davne 1872. godine u Beogradu i jedno je od najstarijih lekarskih društava na svetu. Podružnica Kraljevo gotovo je duplo mlađa, jer je nedavno obeležila 70 godina postojanja, ali je to nije sprečilo da ove godine bude proglašena za najbolju! Povodom sedamdesetogodišnjice rada i postojanja, Srpsko lekarsko društvo – podružnica Kraljevo, radno i svečarski obeležila je ovaj značajan jubilej prvim simpozijumom: „Kraljevačko – studenički dani: Kraljevčani – Kraljevčanima“.

Budući da ova podružnica okuplja vredne, odgovorne, plemenite i požrtvovane stručnjake u lekarstvu različite profesionalnosti, koji će mladim generacijama koje tek stasavaju u ovoj profesiji ostaviti sve savladane veštine i znanja lekarskog poziva, nema sumnje da će SLD trajati i narednih godina. Ove godine kraljevačka podružnica SLD je proglašena za najbolju. Njome više godina, dobrovoljno i uspešno, uz pomoć svojih saradnika, rukovodi i daje doprinos u edukaciji i unapređenju znanja i rada svih lekara, predsednica dr Stojanka Ratković, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Kraljevo.

Zahvaljujem se svima koji su otvorenog srca svojim predlozima i učešćem obogatili početnu ideju da se ovaj veliki jubilej dostojno obeleži. Srpsko lekarsko društvo su osnovali odgovorni i samopregorni i poštovanja vredni ljudi – rekla je dr Ratković obraćajući se gostima.

Grad Kraljevo daje punu podršku lekarskoj profesiji i njenom unapređenju, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, čestitajući na jubileju:

 – Kroz ovu podružnicu prošli su lekari čija su imena značajna ne samo u Kraljevu, već i u Beogradu i znatno šire. Želim da najavim da ćemo uskoro organizovati akciju prikupljanja i stvaranja baze podataka Kraljevčana, koji žive van Kraljeva a koji su uspešni u svojim profesijama i koji svom gradu mogu pomoći – najavio je Terzić.

Predavači na prvom simpozijumu bili su: doc. dr Vesna Plešinac Karapandžić, dr Dejan Žujović, dr Aleksandar Radunović, doc.dr Vladimir Jovanović, dr Željko Krsmanović i dr Milan Erdoglija.

Članovi SLD, osim časti što pripadaju društvu najstarijem na Balkanu i jednom od najstarijih u Evropi, imaju mogućnost stručnog usavršavanja u okviru rada specijalističkih sekcija, simpozijuma i kongresa,  mogućnost povoljnih kotizacija, besplatne informacije pravne i ekonomske prirode.

tekst i foto: Anđelka Milošević