EVROPSKE POGODNOSTI I OBAVEZE

12. decembar 2016.

Šta će status Kraljeva kao referentne lokacije i uvođenje informacionih tehnologija u pružanju povezane socijalne i medicinske zaštite značiti građanima Kraljeva, pojašnjeno na konferenciji za novinare

Kraljevo je prošle nedelje dobilo zvanje referentne evropske lokacije za inovativne informaciono-tehnološke programe u zdravstvu. Svečanoj ceremoniji u Briselu prisustvovao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić. U pitanju je SMART CARE projekat Doma zdravlja i Centra za socijalni rad. A šta će uvođenje informacionih tehnologija u pružanju povezane socijalne i medicinske zaštite značiti građanima Kraljeva danas je na konferenciji za novinare pojasnila Mirjana Krčevinac, direktorka Doma zdravlja Kraljevo.

Ona je podsetila da je sve počelo 2013. godine, kada je Kraljevo, na konkursu u konkurenciji 33 evropske zemlje, izabrano da bude jedan od 13 učesnika projekta i jedini grad u Srbiji, koji je dobio pravo učešća u ovom projektu.

Sa Centrom za socijalni rad i preduzećem «Belit», koji su naši partner, napravili smo softversko rešenje koje je međusobno povezalo elektronskim putem nas kao učesnike i korisnike projekta. U našem projektu učestvovalo je 110 zajedničkih pacijenata, pa su već 2014. godine u Kraljevo, zahvaljujući projektu, stigla vrlo značajna sredstva – pojasnila je Krčevinac.

Oko 55.000 evra uloženo je tada uglavnom u informatičku opremu. Svi pacijenti uključeni u projekat su tada dobilni mobilne telefone, glukomere, aparate za merenje pritiska, Centar za socijalni rad i lekari Doma zdravlja dobili su nedostajuću opremu,  a informatička služba Doma zdravlja – servere za rad. Lica na koja se ova pomoć odnosi su osobe starije od 65 godina, koje boluju od hroničnih, nezaraznih bolesti.

Napravljen je jednostavan program koji su pacijenti mogli da koriste 24 sata i zahvaljući kojem su u realnom vremenu mogle da budu evidentirane promene stanja pacijenata, neke vrste hitnog intervenisanja, savetovanja ili promene terapija – rekla je direktorka Doma zdravlja.

To što je Kraljevo imalo samo 110 učesnika projekta nije bila otežavajuća okolnost, dodala je, jer je napredak u projektu, prema nalazima kontrolnih komisija tokom prethodne tri godine bio evidentan.

U Evropi postoje 74 takve referentne lokacije, a ova titula pružiće Kraljevu određene pogodnosti, ali i obaveze. Zbog uspešno odrađenog pilot-projekta, sada se očekuje da učesnici projekta preko državnih institucija potrude da tu novu vrstu usluga pretvore u redovnu u Srbiji.

Oni koji nemaju titulu referentne lokacije, teže će dolaziti do najkvalitetnijih projekata koje nudi Evropska komisija – rekla je Krčevinac.

Prema rečima Svetlane Stanić, zamenice direktora Centra za socijalni rad, statsu referentne oblasti značiće pre svega kod apliciranja za nove projekte.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić rekao je da mu je drago što je ovakav projekat sproveden na korist starijim ljudima u gradu.

Meni je bila posebna čast da u Briselu vidim kartu Srbije i u njenom centru, ne Beograd, već Kraljevo, koji je jedina referentna ustanova ne samo u Srbiji, već i u čitavoj bivšoj Jugoslaviji i na čitavom Balkanu – istakao je Terzić, dodajući da se posle uspeha Doma zdravlja i Centra za socijalni rad nada sličnim projektima.

Lica na koja se ova pomoć odnosi su osobe starije od 65 godina, koje boluju od hroničnih, nezaraznih bolesti.