ROĐENDAN EKOLOŠKOG POKRETA IBAR

10. mart 2016.

Najstarija ekološka organizacija u Srbiji danas obeležava 26 godina postojanja

Kao odgovor građana na zagađenje reke Ibar fenolom  koje  se kontinuirano dešavalo osamdesetih godina prošlog veka, na današnji dan 1990. godine u Kraljevu je osnovana sada najstarija ekološka organizacija u Srbiji.

Miroslav Pavlović Kepo, osnivač Ekološkog pokreta “Ibar”, koji nikada nije prekidao svoj rad, ističe za portal Krug da je pravo na pobunu jedno od osnovnih ljudskih prava.

“Zato smo osetljivi na bilo koje zagađenje Ibra, koji predstavlja najznačajniji resurs grada Kraljeva zbog vodosnabdevanja”, kaže Pavlović

Osnovni cilj Eko Ibra je održivi razvoj – nova ideja vodilja za preživljavanje i zaštitu životne sredine.

“Osnova održivog razvoja je intergeneracijski pristup, što znači da je budući razvoj moguć samo ako se unese strategija preživljavanja – održiva energetika, održiva industrijska aktivnost i nova demografska politika, štednja resursa, socijalna pravda i mogućnost za sopstveni razvoj budućih  generacija”, pojašnjava Pavlović, popularniji kao Kepo.

U treći milenijum  smo ušli sa velikom neizvešnošću, noseći probleme iz prošlih vekova i ratnih sukoba. Ta agresivnost se prenela i na prirodu. Materijalni rast je doveo do ogromnog trošenja eko sistema, tako da smo oštetili biosferu, promenili klimu, potrošili prirodne resurse i ugrozili opstanak čovečanstva.

“A znamo da nemamo  rezervnu planetu!”, opominju na svoj 26. rođendan članovi Ekološkog pokreta Ibar, koji su danas svoj divan dan slavili u Ekološkoj kućii na obali Ibra sa učenicima osnovne škole «Svetozar Marković».